Uurimiskomisjon teatas teisipäeval, et pooled Bulgaaria saadikutest Euroopa Liidu riikides on olnud seotud julgeolekuteenistusega, vahendab BBC News.

President Georgi Parvanov on Bulgaaria meedia teatel peaminister Borisovi nõudmise tagasi lükanud.

Salatoimikute komisjon teatas, et Bulgaaria suursaadikud Saksamaal, Itaalias, Hispaanias, Hollandis, Rootsis, Kreekas ja Portugalis on kõik olnud kurikuulsa julgeolekuteenistuse Daržavna Sigurnosti agendid.

Raportis mainitud nimekirjas on ka Bulgaaria suursaadikud Moskvas ja Tokyos.

„Kujutlege neid agente Lääne-Euroopa riikides,” ütles Borisov kolmapäeval. „Kunagi töötasid nad asukohamaade kui ideoloogiliste vaenlaste vastu ja nüüd esindavad nad seal meie valitsust.”

Komisjon teatas, et ligi pooled Bulgaaria praegustest ja endistest 462 diplomaadist, kes on pärast kommunistliku režiimi langemist ametis olnud, on olnud julgeoleku agendid.

President Parvanovit ennast süüdistati 2007. aastal samuti seotuses Daržavna Sigurnostiga, kuid ta eitab, et on selle agent olnud.

Bulgaaria julgeolekuagente õpetas tihti välja KGB ning bulgaarlased olid seotud paljude KGB vandenõudega, sealhulgas eksiilis elanud dissidendi tapmisega Londonis mürgitatud vihmavarjuotsa abil.