“Me ei soovi multikultuurset ühiskonda,” sõnas Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) parlamendifraktsiooni juht Friedrich Merz.

Ta märkis, et opositsioon on valmis toetama valitsuses hetkel arutusel olevat kava immigrantide reguleeritud riikilubamise kohta vaid juhul, kui sisserändajad saksa tavad omaks võtavad.

Merz esitas sarnase üleskutse, mille kohaselt sisserännanute “Leitkultur” ehk määrav kultuuritunnetus peab olema saksapärane, juba aasta algupoolel, kuid pälvis sellega valitsuse ning ka osade opositsiooniliidrite hukkamõistu ning süüdistused rassismis.

Kantsler Gerhard Schröder on teatanud, et ei vaja immigratsiooniseaduste muutmiseks opositsiooni toetust. Samas soovib valitsus seda saada, vältimaks teema üleskerkimist järgmise aasta valimiskampaanias.

“Olen kindel, et saame hakkama,” sõnas Schröder esmaspäeval ilmunud ajakirjale Bild. Tema sõnul on CDU teinud ka mitmeid väärt ettepanekuid seoses valitsuse kavaga lubada aastas riiki umbes 50.000 välismaalasest oskustöölist ja haritlast.

82 miljoni elanikuga Saksamaal on hetkel 7,3 miljonit välismaalast. Ametlik immigratsioonipoliitika varem puudus, kuna kristlike demokraatide valitsusajal ei peetud üldse võimalikuks rohkem sisserändajaid vastu võtta.

Nüüd on Saksamaad aga ähvardamas tööjõupuudus, kuna sündivus langeb ning eelkõige vähemprestiiþseid ameteid ei soovi sakslased enam pidada.