Pole viisakas ilma otsese vajaduseta korrakaitse telefonil helistada, aga kohalike veendumus, et keegi 102 kõnele niikuinii ei vasta, tasus järgi proovimist. Lasime telefonil kutsuda pikalt, kuni kõne katkemiseni. Hiljem nägin küll Kramatorski äärelinnas ja ka raudteejaama lähedal kahte patrulli, kuid okupeeritud miilitsahoone juures tammuvatest automaatrelvadega laigulises vormist meestest hoidsid nad väga kaugele.

Teine näide: noortekamp, mis jõi pargis viina, hoolimata seda keelavast seadusest, ütles neile reegleid meelde tuletanud miilitsatele lihtsalt "Tõmmake uttu". Ja miilitsad tõmbasidki. Täitsa kiirel sammul... Seda intsidenti pealt näinud inimesed kinnitasid, et korrakaitsjad ei täida linnas oma ülesandeid ning et vormis on nad julgenud tänavale tulla alles paaril viimasel päeval.

Veelgi tõsisem on olukord Slovjanskis, mis sisuliselt elab siseblokaadi tingimustes. Koolid, enamik poode ja ärisid on suletud ning inimesed kardavad oma jalga koduuksest välja tõsta. Peamistele ligipääsuteedele on ehitatud kontrollpunktid. Relvastatud separatistid saavad tänasega oma kontole kirjutada 16 pantvangi ja vähemalt kaks hukkunut.

Slovjanskis on "roheliste mehikeste" (loe: terroristid või vene sõdurid) peamine baas ja sealt korraldatakse operatsioone teistesse linnadesse. Tavaline taktika näeb ette venemeelsete tsivilistide inimkilbina kasutamist hoone või objekti hõivamiseks. Seejärel antakse lojaalsetele kohalikele relvad ja pärast edukat operatsiooni naastakse kiirelt baasi.

"Ühe tunniga suudaks siin asuvad Ukraina eriväed  puhastada mõlemad linnad," teatas kohalik ärimees Sergei Kramatorski lennuväe baasi poole sõites ja oli nördinud, et sellist käsku pole antud. Võimuvaakum regioonis suurendab iga päev ettevõtjate kahjumit ja jätab palgata sadu inimesi. 

Olukorra tõsidusest on teadlik ka lennuväljal asuva Ukraina vägede baasi SBU ohvitser Ivan, kuid tema sõnul teevad nad endast parima. "Vahel on parem mitte midagi teha, kui teha valesti," ütles ta mulle, kui Sergei arvamuse olin talle edasi andnud. Vestluse ajal kõndis meist mööda mitukümmend Ukraina eriväelast, nad kõik olid väga korraliku relvastusega ning neist õhkus professionaalsust.

Peamine põhjus, miks separatistidega võitlust ei alustata, pole mitte võimekuse puudus, vaid oht tavainimese turvalisusele. Lisaks pakuks see Vene propagandamasinale pikalt oodatud võimaluse teatada kümnetest süütutest ohvritest ja Ukraina uue võimu genotsiidist vene vähemuse vastu. Suudab ju tubli propagandameister relvastatud ning kriminaalse taustaga separatistist teha pereisa ja märtri.

Infosõjas on Kreml saavutanud juba olulise võidu. Välismeedia räägib peamiselt venemeelsete kogunemistest ja nende uutest tugipunktidest. See on tekitanud arvamuse, et osa Donbasi elanikest ihkab Vene riigi koosseisu. Samas, statistilised uuringud, kohapeal nähtu ja ka meeleavaldustel osalenute arv räägib hoopis teist keelt.

Luganski oblasti "rahvavalitsuse" moodustamise koosolekule suudeti kogu oblastist kokku tuua vaid paar tuhat inimest. Samas on elanikke ainuüksi pealinnas ligi pool miljonit ja kogu regioonis 5 miljonit. Kramotorski suurematel venemeelsetel meeleavaldustel on osalenud mõnisada inimest, aga eelmisel neljapäeval Ukraina lippude all toimunud kogunemisele julges tulla üle tuhande inimese. Seda tingimustes, kus miiting toimus sisuliselt linnas võimu haaranud separatistide automaaditorude ees.

Seda imelikum on ka Eestis lugeda arvamusi, et Donbasis võib Krimmi stsenaarium korduda ja isegi lihtsamini. Venemaa võimalus antud piirkond okupeerida eeldab kas sõjalist rünnakut või Kiievi lauslollust. Antiterroristliku operatsiooni jõuetu algus võib antud situatsioonis olla tark valik.   

Kuigi on olemas tõendid Vene luureagentuuride ja sõjaväelaste tegevusest Ida-Ukrainas, on nad suutnud enamiku operatsioonidest läbi viia oma käsi määrimata. Peamiselt on nad selleks kasutanud kohalikke agente, kriminaalseid grupeeringuid ja ka manipulatsiooni ohvriks langenud tavainimesi.

Kramatorski lennuväljal asuva Ukraina erivägede baasi kõneisiku Julia sõnul tuleb olukorra stabiliseerumiseks dekriminaliseerida piirkond ja korjata ära relvad, lokaliseerida provokaatorid ning olla edukas infosõjas. Kõigil nendel rinnetel käib töö isegi siis, kui väline silmapaar seda märgata ei oska.