Lõuna-Siber on niigi maailma kõige kiiremini soojeneva kliimaga piirkond, ilma soojenemisel võivad olla kohalikule keskkonnale katastroofilised tagajärjed, teatab The Telegraph.

Tavaliselt toob november kaasa vaikuse, igihaljastest metsadest on linnud lõunasse lennanud ning kohalikud imetajad talveunne jäänud. Siber on tuntud oma karmide ja külmade talvede poolest.

Sel aastal on aga metsad novembris elu täis. Karud ja mägrad müttavad alles ringi ega ole talveunne jäänud. Jänestel on hall karv muutunud valgeks, kuid ilma lumeta on nad nüüd eriti hea saak röövloomadele.

Ka taimed on segaduses, mitmel pool on võililled ja vaarikad uuesti õitsema hakanud.

Mõnel poole on temperatuur tõusnud kuni 12 soojakraadini, kogu Lõuna-Siberis on temperatuur seitse kuni kümme kraadi üle keskmise.

Sulama on hakanud ka Siberi igikelts. See vabastab aga atmosfääri tohututes kogustes metaani ja süsinikdioksiidi. Tegemist on kasvuhoonegaasidega, mis toovadki kaasa globaalset soojenemist.

Juhul, kui kuu jooksul ei tule lund maha, võivad karud ja mägrad nälga hakata surema. Loomad on suve jooksul end rasva söönud, kuid üleval olles kulub see neil tunduvalt kiiremini ära, kui magades.

Osade loodusteadlaste sõnul on olukord Põhja-Siberis veelgi hullem. Sooja ilma tõttu ei teki seal veekogudel jääd, mistõttu jääkarud, hülged ja morsad ei saa merele minna. See aga ajab sassi nende paaritumistsükli.