Oslo 1993. aasta rahulepete arhitekti, vasaktsentristliku Tööpartei tulemus osutus kõigi aegade nõrgimaks.

Iisraeli parempööre toob kaasa uue vägivallalaine okupeeritud aladel, hoiatasid palestiinlased, lubades siiski uue valitsusega koostööd teha.

Egiptuse president Hosni Mubarak nõustus olema esimene araabia liider, kes Sharoniga kohtub, kui too on uue valitsuse moodustanud. See oleks Mubaraki ja Sharoni esimene kohtumine sest ajast saadik, kui Sharon kahe aasta eest võimule tuli.

Valimistriumfist hoolimata eeldab Iisraeli proportsionaalse esindatuse süsteem, et Sharon peab moodustama uue valitsuskoalitsiooni.

Likud sai 120-kohalises parlamendis 37 kohta senise 19 asemel ning tõusis Tööpartei asemel Knessetis suurimaks erakonnaks. Tööpartei 19 parlamendikohta senise 25 asemel peegeldavad iisraellaste pettumust erakonna vastu, mis pani lootuse Palestiina liidri Yasser Arafati rahuvahendajavõimetele.

Sharoni erakond kogus kolmandiku Iisraeli juutide häältest ja sai kokku 400.000 häält rohkem kui 1999. aasta üldvalimistel. Tööpartei sai 15 protsenti juutide häältest.

Sharon alustas kohe partnerite otsimist, kutsudes erakondi laiapõhjalisse koalitsiooni, et lahendada terrorivastase võitluse ja võimaliku uue Lahesõja probleeme.

“Ma räägin kõigi sionistlike parteidega ja kutsun neid rahvusliku ühtsuse valitsusse, mis tuleb nii lai kui võimalik,” ütles Sharon tõsisetoonilises võidukõnes, toonitades, et praegu pole aega pidutseda.

“Meievahelised lahkhelid pisenevad terroriorganisatsioonide mõrvarliku viha ees kõige iisraelliku ja juudiliku vastu, sõjaohu ees Pärsia lahel, Iisraeli ähvardava rünnakuohu ning Iisraeli ühiskonda lõhestava majanduskriisi ees,” rääkis valitsusjuht.

Kuid Tööpartei liider Amram Mitzna välistas uue koalitsiooni Sharoniga pärast 22-kuulist ebamugavat kooseksisteerimist, mis lõppes eelmisel aastal.

“Mul ei ole mingit plaani saada (Sharoni juhitud) valitsuse alibiks ja loobuda ministriportfellide eest meie lootustest ja meie teest,” kuulutas Mitzna.

Iisraeli president Moshe Katzav ühines kolmapäeval poliitikute ja äriliidrite kooriga, kutsudes Mitznat üles kaaluma siiski osalust Sharoni juhitavas valitsuses.

Valimiste suurima tõusu tegi ilmalik tsentripartei Shinui (Muutus), mis kogus 15 kohta. Knesseti eelmises koosseisus oli Shinuil kuus kohta.

Shinui valimisprogrammi kuulub võitlus äärmusortodokside privileegide ja kontrolli vastu ühiskonnaelus, kuid parteijuhi Tommy Lapidi sõnul võib Shinui vähemalt ajutiselt loobuda valimiseelsest lubadusest mitte minna koalitsiooni usuparteidega.

“Kui moodustatakse riikliku eriolukorra valitsus, siis võib Shinui sellega piiratud ajaks liituda,” ütles ta.

Peamiselt Lähis-Ida päritolu juute esindav äärmusortodoksne partei Shas sai 11 kohta senise 17 asemel. Seni oli Shas Knesseti kolmas erakond ja tal oli lahkuvas valitsuses viis ministrit. Nüüdki jääb Shas arvatavasti tähtsaks koalitsioonipartneriks.

Kolme rahvusäärmusliku partei Rahvusliidu blokk võitis seitse kohta endise kaheksa asemel. Tööpartei rahupartneri, ilmaliku vasakpoolse Meretzi parlamendiesindus kahanes kümnelt kohalt kuuele, parteiliider Yossi Sarid astus tagasi.

Palestiina alade juudiasunike hääletoru Rahvuslik Usupartei sai kuus kohta, äärmusortodoksne Ühendatud Toorajudaismi Partei (UTJ) viis kohta.

Kommunistlik Hadash kogus neli kohta, araabia rahvuslaste Balad kolm kohta, vasakpoolne Am Ehad kolm, Ühendatud Araablaste nimekiri ja parempoolne vene emigrantide erakond Yisrael B’Aliya kaks kohta.

Likudi liikme Tzahi Hanegbi sõnul tähendavad valimistulemused, et Sharon võib vajaduse korral moodustada ka kitsa parempoolse valitsuse. Ka on tal piisavalt aega üritada paremtsentristliku valitsuse koostamist, lisas päevaleht Yedioth Ahronoth.

Kuid parempoolne valitsus vähendaks tublisti Sharoni manööverdamisruumi suhetes USA-ga ning raskendaks võimalusi majanduslangusest pääseda, lisas leht.

“Paremtsentristliku valitsuse ees oleksid rasked tingimused: Tööpartei nõuab asunduste tühjendamist, Shinui, Likudi ja Haredimi (äärmusortodokside) lepingu rikkumist.”

Paremvalitsuse väljavaade suurendas palestiinlaste hirmu, et Iisraeli poliitika võib veelgi karmistuda ning juudiriik võib lisaks suuremale osale Läänekaldast uuesti okupeerida ka Gaza sektori.

“Olukord muutub veelgi hullemaks, rahuprotsess lükkub taas edasi ja Iisraeli armee vägivald suureneb,” ennustas Palestiina minister Saeb Erekat.

“Oma esimese mandaadi aegu okupeeris Sharon uuesti Läänekalda, teise mandaadi ajal hõivab ta uuesti ka Gaza sektori,” ennustas ta.

“See (valimistulemus) on raske löök rahumeelse lahenduse taotlejaile. Iisraellased tegid ajaloolise vea, mida nemad ja palestiinlased veel kahetsevad,” ütles Palestiina infominister Yasser Abed Rabbo.

Sharoni tagasivalimine ennustab konflikti teravnemist, ennustas ka relvarühmituse Hamas juhtkonna liige Abdel-Aziz al-Rantissi, tõotades, et Hamas jätkab võitlust.

“Sionistid tõestasid eile, et armastavad üksnes palestiinlaste vere valamist ja mitte rahu,” ütles Rantissi. Sestsaadik, kui Tööpartei lahkumine oktoobris Sharoni eelmise rahvusliku ühtsuse valitsuse lõhkus, on peaministri peamiseks taktikaks olnud rahvusvahelise rahuplaani viimistlemisega viivitamine, ütles ajaleht Jerusalem Post.

“Vahetult pärast valimisvõitu jääb Sharoni diplomaatiline mänguplaan endiseks,” ennustas leht.

Sharon on öelnud, et ei pea palestiinlastega läbirääkimisi enne, kui vägivald lõpeb.

Seaduse järgi on Sharonil valitsuse moodustamiseks 28 päeva, kuid ta võib saada veel 14 päeva lisaaega.

Sharon püüab kolme nädalaga moodustada parem-, usu- ja tsentristlike parteide koalitsiooni, mis annaks talle kuni 68 parlamendikohta, ütles peaministri kampaanianõunik Lior Horev.

Seejärel, pärast võimalikku sõda Iraagis, kui rahuplaanid taas päevakorda kerkiksid, võib ta üritada Tööparteid koalitsiooni meelitada, lisas Horev.

Valimistulemuste hulka pole veel arvestatud sõjaväeteenistuses olijate, vangide ja haiglapatsientide hääli.

Valimisosalus oli 68,5 protsenti, väiksem kui kunagi varem ja umbes kümme protsenti madalam kui Iisraelis tavaliselt. Iisraeli araablaste seas oli valimisosalus 62 protsenti 1999. aasta 75 protsendi asemel.

Lõplikud tulemused selguvad neljapäeva õhtuks või reede hommikuks.