Bush ja Sharon arutavad Iisraeli plaani lahkuda Gaza sektorist, tõenäoliselt tekitab kahe lähedase liitlase vahel erimeelsusi Iisraeli valitsuse plaan ehitada Läänekalda suurimasse juudiasundusse 3500 uut kodu, teatab CNN.

Maaleh Adumimi asunduse laiendamine suurendaks juutide osakaalu Jeruusalemma eeslinnas ning ühendaks linna juudi aladega. Palestiinlased, kes soovivad oma tulevase riigi pealinnaks Jeruusalemma, peavad plaani vastuvõetamatuks ning USA on ideed samuti kritiseerinud.

Bush lubas eelmisel nädalal, et avaldab Sharonile seoses asunduse laiendamisega survet ning USA senati välisasjade komitee esimehe Richard Lugari sõnul ootab kahte liidrit ees väga raske kohtumine.

Sharon on ka kodumaal tugeva surve all, tema enda Likud partei on Gaza lahkumisplaani tõttu kaheks jagunenud. Varem rahvuslaste sangariks olnud Sharon on muutunud juudi ortodoksidele ning rahvuslastele vaenlaseks number üks.

Lähis-Ida kvarteti (USA, Venemaa, EL, ÜRO) poolt koostatud “teekaart rahule” nägi ette, et Iisrael külmutab kõik juudiasunduste laiendamised ning likivdeerib asundused, mis on ehitatud peale 2001. aasta märtsi.

Teekaart näeb samuti ette Palestiina loobumise vägivallast, peale olukorra rahunemist peaks tekkima võimalus Palestiina riigi tekkeks.

Bush kiitis 2004. aastal heaks Sharoni plaani, mille kohaselt Iisrael tõmbab oma asunikud välja Gazast, kuid säilitab asundused Läänekaldal. Washington peab asunduste arendamist otseseks ohuks Lähis-Ida rahuprotsessile.

Tõenäoliselt soovitab Bush Sharonil teha koostööd uue Palestiina Omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbasiga, hoolimata Iisraelis kõlavast kriitikast, et Abbas pole teinud piisavalt Palestiina relvarühmituste likvideerimiseks või kontrolli alla võtmiseks.