Sharon on olnud 1967. aasta Lähis-Ida sõjas Iisraeli poolt okupeeritud aladele juudiasunduste rajamise kindel toetaja. Nüüd ütles ta vasakpoolsele ajalehele Ha’aretz, et on valmis astuma samme “mis on valusad igale juudile ja mulle isiklikult”.

“Kogu meie ajalugu on seotud nende kohtadega — Petlemm, Shiloh, Beit El. Ma tean, et me peame neist mõnest lahkuma,” sõnas parempoolne valitsusjuht. Shiloh ja Beit El on Läänekalda juudiasundused.

“Ma olen otsustanud kasutada kõiki võimalusi, et rahu saavutada. Ma tunnen, et ratsionaalne vajadus kokkuleppele jõuda kaalub üles minu tunded.”

Sharoni sõnad kõlasid, nagu oleks neid lausunud mõni vasakpoolse Tööpartei liige. “Ma ei arva, et me peaksime teisi inimesi juhtima ja nende elu üle valitsema. Ma ei arva, et meil oleks selle jaoks jõudu,” ütles peaminister ning lisas, et see on väga raske koorem, mis tekitab nii etnilisi kui majanduslikke probleeme.

Okupeeritud palestiina aladele rajatud juudiasundused on rahvusvaheliste seadustega vastuolus. Iisrael seda aga ei tunnista ja on jätkanud asunduste ehitamist ajutistele rahulepetele vaatamata.

Palestiina minister Saeb Erekat leidis, et Sharoni avaldused on ennekõike “suhtekorraldustaktika”. Palestiinlased soovivad tegusid, mitte sõnu, lisas ta.

Samal ajal sõitis Sharoni esindaja Dov Weisglass Washingtoni, et arutada Iisraeli vastuväiteid rahvusvahelisele rahuplaanile, mis näeb ette 2005. aastaks iseseisva Palestiina riigi moodustamist, palestiinlaste vägivalla peatamist ning lõppu Läänekaldale ja Gaza sektorisse juudiasunduste ehitamisele.

USA president George W. Bush on lubanud rahuplaani avalikustada, kui Palestiina peaministriks nimetatud Mahmoud Abbas on suutnud moodustada valitsuse.