Valitsus kutsus kõiki kodanikke olenemata asukohast sel puhul peatuma ja pidama minutilise vaikusehetke. Valitsuse ministrid asetavad mitmetesse asupaikadesse kogus Serbias pärjad, vahendab Serbia ringhääling B92.

Asepeaminister Ivica Dačići sõnul oli Kosovo ühepoolne iseseisvuse väljakuulutamine NATO agressiooni jätkuks.

„Ma tahan korrata, et pommitamine oli genotsiidi ja etnilise puhastuse valesüüdistuste tulemus. Serbia pommitamisega kulmineerus endisele Jugoslaaviale avaldatud surve, mis sai alguse 1990. aastate alguses,” ütles Dačić.

Pommitamise aastapäeva tähistatakse ka Vene Majas ja sellel osalevad Venemaa valitsuse, riigiduuma, ärimeeste ja poliitikute esindajad.

Venemaa suursaadik Aleksandr Konuzin ütles, et sõjaliste pommide asemel langevad Serbiale nüüd poliitilised pommid.

„Kellelgi polnud illusioone Kosovo Serbiast eraldamise kavatsuste kohta ja isegi praegu ei ole illusioone, et Euroopa Liidu soov Kosovos kohal viibida, ÜRO-d välja tõrjudes, on mõeldud Ahtisaari plaani elluviimiseks. Kuid isegi see pole viimane poliitiline pomm. Haagist pommitatakse serblasi ränkade süüdistustega,” kõneles Konuzin.

78 päeva kestnud õhurünnakute käigus hukkus 3000 inimest ning Serbia tsiviil- ja militaarinfrastruktuur sai tõsiselt kahjustada. Majandusteadlaste hinnangul ulatusid kahjud 29,6 miljardi dollarini.