87-aastane Peter Egner, kes on sündinud tollases Jugoslaavias, elab praegu Washingtoni osariigis Bellevue’s. USA võimud üritavad tema kodakondsust tühistada, mis muudaks tema väljaandmise võimalikuks, vahendab Associated Press.

Serbia sõjakuritegude prokurör Vladimir Vukčević ütles, et uurijad on Egneri kohta informatsiooni kogunud, et ta Serbias kohtu alla anda. Vukčević kohtus Serbia juudikogukonna juhtidega ja ütles neile, et taotleb Egneri väljaandmist niipea, kui juriidiline protseduur temalt USA kodakondsuse äravõtmiseks on läbi viidud.

Egner on süüdistusi eitanud, väites, et ta ei tea midagi Einsatzgruppest, mis tegutses juutide, poliitvangide ja teiste Kolmanda Riigi vaenlaste vastu.

Egner emigreerus USA-sse 1960. aastal ja sai USA kodakondsuse 1966. aastal.

USA justiitsministeerium teatas Saksa dokumentidele viidates, et 1941. aastal tappis Egneri üksus 11 164 inimest, kellest enamus olid Serbia juudi mehed, arvatavad kommunistid ja mustlased, ning 1942. aastal 6280 Serbia juudi naist ja last, gaasitades nad vingugaasiga spetsiaalselt selleks mõeldud autos.