Serbia riigitelevisiooni teatel oli kuulda laske ja kasutati pisargaasi, kui Kosovo politsei eriüksus tungis varahommikul soomustatud sõidukitega ühte Põhja-Kosovo külla, vahendab Associated Press.

See Serbiaga piirnev piirkond on 90% ulatuses asustatud serblastega, kes ei taha Kosovos elada.

Kosovo peaminister Ramush Haradinaj kinnitas sündmuste toimumist ja ütles Twitteris, et Põhja-Kosovos toimub salakaubaveo ja organiseeritud kuritegevuse vastane operatsioon.

Kosovo president Hashim Thaçi kutsus serblasi rahunema ja politseid toetama, öeldes, et võitlus organiseeritud kuritegevusega kiirendab riigi läände integreerumise protsessi.

Kosovo võimude teatel sai aktsiooni käigus vähemalt kaks politseinikku vigastada.

Serbia valitsuse ametnik Marko Đurić ütles, et Kosovo politsei aktsioon on mõeldud serblaste hirmutamiseks ja Kosovost väljaajamiseks ning ei kujuta endast mitte ainult ohtu stabiilsusele, vaid ka otsest ohtu rahule.

„Kui see kohe ei lõpe, ei ole kahtlust, et Serbia reageerib juba tänasel päeval,” hoiatas Đurić.

Serbia televisiooni teatel küsutas president Vučić Kosovo piiril olevad armeeüksused täielikku lahinguvalmidusse. Teatati, et piirkonnas toimub Serbia vägede liikumine.

Igasugune Serbia sissetung Kosovosse tähendaks otsest kokkupõrget seal viibivate NATO rahuvalvajatega.

Serbia televisiooni teatel toimus ka riigi kõrgeima julgeolekuorgani istung.

Serbia kaotas kontrolli Kosovo üle pärast NATO sekkumist 1999. aastal, mis peatas serblaste verise arveteõiendamise Kosovo albaanlastest separatistide ja tsiviilisikutega.

Serbia ei tunnusta Kosovo 2008. aasta iseseisvusdeklaratsiooni.

Eile hoiatas Vučić uute kokkupõrgete eest Kosovos, kui varsti ei leita kompromisslahendust.

Üks Kosovos vahistatutest on väidetavalt Venemaa kodanik Mihhail Krasnoštšenkov, kes on ÜRO Kosovo ajutise administratsiooni missiooni UNMIK töötaja. Asja uurib Venemaa saatkond Belgradis.