Kohtu hinnangul ei suutnud N'Dour koguda toetusnimekirja piisavalt hääli, vahendas BNS.

"Ülemkohtu tänasel otsusel pole midagi pistmist seadusega. See on puhtpoliitiline. Youssou N'Dour oli probleem ja nad tahtsid temast vabaneda," nurises poplaulja kampaaniapealik Alioune N´Diaye.

Kaks valitsemisaega ametis olnud Wade ei tohiks vastaste arvates kandideerida, sest Senegali põhiseaduse järgi ei tohiks ta kolmandat korda järjest presidendiks saada. Kohtu hinnangul seadus siiski ei kehti, sest valitsemisperioodide pikkust on vahepeal muudetud.

Peale Wade´ kiideti teiste seas heaks kolme endise peaministri Idrissa Secki, Macky Salli ja Moustapha Niasse ning opositsiooniliidri Ousmane Tanor Diengi kandidatuurid.

"Valimiskampaania saab olema avatud ja aus ning mingeid piiranguid vabadusele ei kehtestata. Lõpetage see põhjuseta avalik tujutsemine, mis ei vii kuhugi," manitses 85-aastane Wade telepöördumises kutsudes kõiki vastaspooli üles rahu säilitama.

Pärast otsuse väljakuulutamist puhkesid pealinnas Dakaris meeleavaldused ja lahvatas vägivald opositsiooni toetajate ja korrakaitsejõudude vahel. Protestijad loopisid politseinikke kividega ja need vastasid pisargaasiga.

"Me oleme siin selleks, et Wade´vastu protestida. Kui tal kandideerida lastakse, siis tõuseb rahvas tema vastu üles," oli veendunud meeleavaldusel osalenud 26-aastane tudeng Yero Toure.

Viimastel andmetel tapeti reedeste rahutuste ajal vähemalt üks politseiametnik, kui rahvas nõudis Wade´ kandidatuuri tagasilükkamist.

"Nad tapsid politseiniku," kinnitas uudisteagentuurile AFP Dakari politseikomissar Arina Sy, kes ei täpsustanud mingeid muid korrakaitsja surmaga seotud üksikasju.

Senegali presidendivalimised korraldatakse 26. veebruaril.