Poola väike Miejsce Odrzańskie küla on saavutanud kummalisel põhjusel niivõrd laia kuulsuse, et sel nädalal avaldas kohalikust fenomenist loo isegi mainekas USA väljaanne New York Times.

Nimelt pole Miejsce Odrzańskies juba peaaegu kümme aastat sündinud ühtegi poissi. Veider kõrvalekalle toob küll külla pidevalt televisiooni võttegruppe, kuid keegi ei oska selgitada, mis olukorra põhjuseks võib olla.

Poistepõuas küla jõudis kohalikku meediasse, kui küla saatis piirkondlikule noorte vabatahtlike tuletõrjujate võistlusele ainult tüdrukutest koosneva meeskonna. Külavanem Krystyna Żydziak sõnas New York Times'ile, et pärast seda on olukord veidi käest ära läinud ja mõnevõrra hullumeelseks muutunud. Ühel hetkel võttis ühe tee ja 96 majaga külas toimuvat üles korraga neli erinevat võttegruppi.

Kohaliku vallavanema Rajmund Frischko sõnul on nendega ühendust võtnud teadlased, kes tahaks anomaaliat uurida. „Mulle on helistanud ka arstid, kes tahavad väga jagada nippe, kuidas poisse eostada," sõnas ta. Ta oli just äsja kõnelenud Poola keskosast ühendust võtnud doktoriga, kes soovitas naistele poja saamiseks kaltsiumirikast dieeti.

Külas on sündinud viimasest poisist alates 12 tüdrukut. Kohalikud ei oska seda seletada, kuid paljud arvavad, et tegu on lihtsalt kokkusattumuste jadaga.

Frischko otsustas poisipõua lahendamiseks kasutusele võtta klassikalise stiimuli ehk raha: esimene pere, kes saab poja, pälvib preemia. „Kindlasti saab ta mingi väga meeldiva kingi ja kavatseme ka tema auks tamme istudada ja sellele poisi nime panna," selgitas Ciseki valla vanem.

Sarnaselt teistele Poola küladele on ka Miejsce Odrzańskie inimestest tühjaks jooksnud: kui Teise mailmasõja järel elas seal ligi 1200 inimest, siis nüüd vaid 272. Pärast kommunismi kokkuvarisemist ja Euroopa Liiduga liitumist lahkust üha rohkem poolakaid kodumaalt. Nüüd elab väljaspool riiki rohkem kui 2 miljonit inimest. Ka Miejsce Odrzańskies on igas peres keegi, kes elab välismaal.

Suvi on maapiirkonnas kiire aeg, töödest puudust ei tule. Paljud tüdrukud ja noored naised on samuti põldudele rakkesse pandud. 20-aastane Adrianna Pieruszka näiteks veedab suure osa suvevaheajast traktorikabiinis, kuid tema tegelikult kireks on vabatahtlik tuletõrje. Paigas, kus pole ei kohvikut, söögikohta, kooli ega toidupoodi, ongi üheks sotsiaalse elu keskmeks muutunud vabatahtlik tuletõrje.