Nepalis leidis eile aset maavärin magnituudiga 7,8 ning sellele järgnev maavärin võib halvimal juhul olla magnituudiga 7 ehk ühe magnituudi võrra madalam, selgitas seismoloog YLE uudisteportaalile, vahendab ERR Uudised.

Järeltõukeid võib esineda veel mitu kuud. Kuigi iga möödunud ööpäev vähendab võimalust, et tulemas on võimas järeltõuge, siis otsene oht ei kao lähinädalatel veel kuhugi, nentis Heikkinen.

Teadlase sõnul osatakse tänapäeval maavärinaid üha paremini prognoosida, kuid paljude praktiliste ennetusmeetmete kasutusele võtmiseks on ka kõige moodsamatest prognoosidest vähe abi.

"Himaalaja piirkond on olnud teravdatud tähelepanu all juba tükk aega ja oli teada, et varem või hiljem seal midagi sellist juhtub. Kuid prognoosida maavärinat sellise täpsusega, et prognoosi
saaks otseselt kasutada evakuatsiooni või päästeoperatsiooni ettevalmistamiseks, on paraku võimatu," selgitas Heikkinen.

Viimastel andmetel on tugeva maavärina tagajärjel hukkunud Nepalis üle 2400 inimese, kuid suurem osa rusudest on veel läbi otsimata. Vigastatuid on ligi 7000.