88 juhul on Rootsi meditsiiniliste toodete agentuur tõestanud seose seagripivaktsiini ja narkolepsia vahel, kirjutab The Local.

Narkolepsia on kontrollimatu lühiajaline unevajadus, mille tõttu võib esineda 10–15 minuti pikkuseid teadvusekaotusi: inimene langeb sügavasse unne ja teda sellest äratada on raske. Pärast narkolepsiahoogu teadvus taastub.

Roosti neuroloogiliste häirete assotsiatsiooni teatel uurib agentuur veel 135 lapsel esinenud narkolepisajuhtu. Tulemused selguvad suvel.

Eesti sotsiaalministri otsusega peatas terviseamet tänavu veebruaris H1N1 gripi vaktsiiniga Pandemrix vaktsineerimise, kuna see võib olla narkolepsia sagenemise põhjuseks.

2010. aasta augustist saadik on 12 riiki teatanud narkolepisajuhtumite sagenemisest pärast seagripivaktsiini Pandemrix saamist.

Rootsi terviseameti teatel on Pandemrixi vaktsiini saanud Euroopas 31 miljonit inimest. Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel on narkolepisajuhtumite sagenemine kõige suurem Rootsis, Soomes ja Islandil.

Eesti ravimiametit ei ole pandeemilise gripi vastu vaktsineerimisega seotud narkolepsia juhtudest teavitatud.

Eesti andmed ei viita, et Pandemrix võiks narkolepsiat põhjustada, kuid arvestada tuleb sellega, et Pandemrixi kasutus on olnud võrreldes teiste riikidega väike ning kõrvaltoimetest teatamise aktiivsus on Eestis üldiselt madal.