Schröderi väitel on just Lääneriigid teinud suhetes Venemaaga palju vigu, mis viiski Gruusia kriisini. Praegu Vene gaasimonopoli Gazpromi palgalehel olev Schröder tegi oma avalduse heategevusorganisatsiooni AWO koosolekul, teatab Saksa infoagentuur DPA.

Saksa Sotsiaaldemokraatlikku Parteisse (SDP) kuuluv ja aastatel 1998-2005 riiki liidukantslerina juhtinud Schröder arvab, et Ameerika Ühendriikide poolt sooritatud vigadeks oli nii Gruusia armee väljaõpetamine-varustamine kui ka otsus paigaldada Poola ja Tšehhi territooriumile oma raketitõrjekilbi elemente.

Lisaks ei oleks Lääne demokraatiad pidanud ühepoolses korras Serbiast ebaseaduslikult eraldunud Kosovo piirkonna sõltumatust tunnustama. Schröderi arvates võis selline poliitika tunduda Venemaale „piiravana“ ning Gruusia sissetung Lõuna-Osseetiasse oli viimaseks tilgaks kannatuste karikas, mis viis Moskva vastulöögini.

Endise Saksa valitsusjuhi sõnul on dialoog Moskvaga ainus moodus taastada rahu ja stabiilsus Euroopas.

Schröder arvab, et just Euroopa Liidust võib saada vahendaja olemusoleva probleemi lahendamisel, sest erinevalt Ameerika Ühendriikidest ei oma ta geopoliitilisi huvisid Kaukasuse regioonis.