Kaks nädalat enne EL-i ajaloolist laienemist Saksa uudisteagentuurile DPA antud intervjuus ütles Schröder, et ühenduse liidrid peavad arutama, kuidas edendada Euroopa projekti “märkimisväärselt laienenud Euroopa Liidus”.

Schröderi märkused on vastuolus välisminister Joschka Fischeri seisukohtadega. Fischer on hoiatanud EL-i liikmetest koosnevate rühmade erineva kiirusega edasimineku eest.

“Valdkondades, kus on vajalik edasine integratsioon, peame tulevikus täiesti pragmaatiliselt otsima teid, mis võimaldaksid teatud riikiderühmal edasi liikuda,” ütles Schröder.

Ta nimetas mitu valdkonda, kus kahekiiruseline Euroopa juba toimib, näiteks EL-i ühisraha, mis on kasutusel 12 riigis 15-st.

Teiste valdkondadena tõstis ta esile Schengeni lepet, millega kaotati piirikontroll EL-i 13 riigi vahel, ning Euroopa ühine kaitsepoliitika, mida edendavad Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa.

Schröder rõhutas, et Euroopa Liidu laienemine 10 uue liikme võrra on “suure ajaloolise tähtsusega sündmus”, kuid paneb ka proovile ühenduse juhtimissüsteemid ja võimed.

Schröderi sõnul on see erakordne võimalus ühendada Euroopa “mitte ainult majanduslikult, vaid ka poliitiliselt”.

Sellest võimalusest peab “mõlema käega kinni hoidma”, lisas ta.

Schröder rõhutas, et just seetõttu on läbirääkimised EL-i esimese põhiseadusleppe üle nii tähtsad. Need tagavad ühenduse “tegutsemisvõime, läbipaistvuse ja demokraatia”.