„Pärast Krimmi ebaseaduslikku annekteerimist ning kohe, kui Vene Föderatsiooni provotseeritud konflikti aktiivne faas lõpetati, paigutati GRU erivägede 3. üksikbrigaad Luganski oblasti territooriumile ning paikneb seal rotatsiooni korras alates umbes eelmise aasta aprillist,“ ütles SBU vastuluureosakonna juhataja Vitali Naida neljapäeval Kiievis, vahendab Interfax-Ukraina.

Naida teatas, et alates 2014. aasta aprillist on toimunud selle brigaadi vähemalt neli rotatsiooni ning iga kord on välja vahetatud 200-220 sõjaväelast. Selle tõendiks on tehniliselt dokumenteeritud materjalid, mis lisatakse kriminaalmenetlusele.

SBU esindaja sõnul toimus viimane rotatsioon selle aasta 18. veebruaril, esimene paiknemiskoht oli Molodogvardiisk ja staap asus Luganskis.

Pärast kahe GRU töötaja kinnivõtmist said Ukrainas viibivad allüksused 17. mail lahingukäsu kiiresti Venemaa territooriumile ümber paikneda, et mitte võimaldada enese tuvastamist teiste hulgas Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) erivaatlusmissiooni poolt.

Naida teatas veel, et Ukraina vastuluurel on selged tõendid kapten Jerofejevi grupi tegevuse kohta 20 erinevas kohas Donbassis. Grupp valmistas ette ja viis läbi diversiooniakte, valmistas ette varitsusi, mineeris territooriume, paigaldas miine rahulike elanike hävitamiseks ja tegeles Ukraina sõjaväelaste likvideerimisega.

„Kindlaks on tehtud 14 (Jerofejevi grupi) 16 sõjaväelasest. Me teame nende nimesid, pseudonüüme, sõjaväelisi nimetusi ja anname need andmed üle rahvusvahelistele kohtuinstantsidele,“ ütles Naida.