"Mis puudutab teemasid, nagu naiste autojuhtimine, ei ole see usuküsimus, vaid ühiskondlik teema," vahendab ajaleht Pealinn Saudi esidiplomaadi Adel al-Jubeiri sõnu Müncheni julgeolekukonverentsil.

Tema sõnul on ebaõiglane klammerduda naiste autojuhtimisõiguse teema külge, arvestades saudi jõupingutusi tüdrukute harimises.

Välisminister võrdles Saudi Araabiat Ameerika Ühendriikidega, väites, et USA iseseisvumisest pidi mööduma sada aastat, enne kui naised said valimisõiguse ja veel 100 aastat kongressi esimese naisspiikri valimiseni.

"Ma ei ütle, et andke meile 200 aastat. Kutsun üle kannatlikkusele," lausus Jubeir. "Me loodame, et kaasaegses maailmas tehnoloogia ja kommunikatsioonivahenditega see protsess kiireneb, ent asjad võtavad aega. Meil pole mõtet asjadega kiirustada."

Saudi Araabias kehtivad naistele jätkuvalt ühed maailma karmimad piirangud. Avalikes kohtades liikudes peavad naised kandma pealaest jalatallani musta.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch on kritiseerinud Saudi Araabia meeste eestkostesüsteemi, mis keelab naistel "hankida passi, abielluda, reisida ning pääseda ligi kõrgharidusele meessoost eestkostja heakskiiduta".