Selline on maailm Prantsusmaa presidendi arvates, kes on kogu nädala jooksul esinenud lihvimata avaldustega USA presidendi Barack Obama ja teiste riigijuhtide aadressil, lõpetades Prantsusmaa mesinädalad USA-ga ja nõelates Washingtoni mitmetes strateegilistes küsimustes, kirjutab The Times.

Neljapäeval kuulutas Sarkozy grupile Prantsuse parlamendiliikmetele, et Obama on kogenematu ja otsustusvõimetu.

„Obamal on peen mõistus, väga kaval ja karismaatiline,” ütles Prantsusmaa president. „Kuid ta valiti kaks kuud tagasi ja ta pole kunagi juhtinud ministeeriumi. On teatud teemad, mille kohta tal pole oma arvamust. Ja ta pole alati ülesannete kõrgusel otsuste tegemise ja tõhususe osas.”

Sarkozy sõnul ei saanud USA president hakkama kliimamuutuste küsimusega. „Ma ütlesin talle: „Ma arvan, et te ei ole päriselt aru saanud, mida me süsihappegaasi osas ette võtame.””

Sarkozy tegi ka kaheldava väärtusega nalja Euroopa „obamamaania” üle. Ajakirja L’Express andmetel rääkis ta Obama kavandatud visiidist Normandiasse dessandi aastapäeval juunis. „Ma kavatsen paluda tal kõndida La Manche’i väina pinnal ja ta teeb seda.”

Sarkozy on pööranud oma verbaalsed relvad ka teiste eurooplaste poole. Ta ütles parlamendisaadikutele, et Hispaania sotsialistist peaminister José Luis Rodríguez Zapatero ei pruugi olla väga arukas.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel olevat G20 tippkohtumisel temalt tuge otsinud, kui oli aru saanud, et Saksa majanduses on probleemid. „Tal polnud muud võimalust, kui minu seisukohtadele takka kiita,” ütles Sarkozy. Euroopa komisjoni portugallasest presidenti José Manuel Barrosot olevat aga G20 läbirääkimistest täiesti kõrvale jäänud.

Siiski ülistas ta oma lemmikriigijuhti. „Demokraatia puhul on tähtsaim saada tagasi valitud. Vaadake Itaalia peaministrit Silvio Berlusconit. Ta on tagasi valitud kolmel korral.”

Sarkozy tundub olevat üle võtnud ka Berlusconi arusaama taktitundest. Itaalia peaminister, kes nimetas Obamat „päevitunuks”, tegi sarnaseid vihjeid neljapäeval maavärinas kannatanud L’Aquilat külastades. Ta ütles mustale preestrile: „Minu komplimendid, te olete väga päevitunud,” ja mustanahalisele poisile: „Oleks mulgi nii palju aega päikese käes lamada nagu sinul.”