Sarkozy pidas Prantsusmaa lõunaosa sadamalinnas Toulonis tunniajalise kõne, mis oli pühendatud tema visioonile Euroopa tulevikust, kirjutab The Guardian.

Tunnistades, et Euroopa võlakriis ja usalduse kadumine euro vastu tähendab seda, et Prantsusmaa peab loovutama osa oma suveräänsusest uuele rahandusdistsipliini tagavale karistusrežiimile, keskendus Sarkozy uuele lepingule, mis võimaldaks 17 eurotsooni riigil teha poliitilisi tehinguid omavahel.

Eurotsooni valitsused peavad loobuma oma vetoõigustest ning eurogrupis peaks hääletamine toimuma enamuse põhimõttel, ütles Sarkozy.

„Euroopa reform ei ole marss rahvusülesuse suunas,“ ütles Sarkozy. „Euroopa integratsioon läheb valitsustevahelist teed, sest Euroopa peab tegema strateegilisi poliitilisi valikuid.“

Sarkozy tahab, et Euroopa keskpank sekkuks rohkem ühisraha päästmisse, erinevalt Saksamaa liidukantslerist Angela Merkelist.

„Euroopa keskpank on sõltumatu ja jääb selliseks. Ma olen veendunud, et Euroopat ähvardava deflatsiooniohu puhul hakkab Euroopa keskpank tegutsema,“ ütles Sarkozy.

Sarkozy rõhutas eurotsooni tähtsust, öeldes, et 17 riiki võivad sõlmida eraldi lepingu, ilma Lissaboni lepet ümber vaatamata. Viimast soovib aga Merkel.

Berliin nõuab, et uusi reegleid rikkuvatele riikidele hakkaks kehtima automaatsed karistused ning Euroopa kohus mängiks vahekohtuniku rolli. Sarkozy ütles, et sanktsioonid peaksid olema rohkem automaatsed, aga jätma riigijuhtidele ka ruumi kokkulepeteks.