President Sarkozy avas eile tippkohtumise, millest võtavad osa 40 riigi liidrid, selle kaaseesistujaks sai Egiptuse president Hosni Mubarak, teatab infoagentuur France Presse. Üritusel osalevad ka 27 Euroopa Liidu riigi juhid ja valitusliikmed, samuti Põhja-Aafrikast Balkanini ulatuva „Vahemere telje” juhid.

Jordaania ja Maroko kuningad ei hakanud foorumit isiklikult külastama ning saatsid kohale oma ametlikud esindajad, Liibüa Oktoobrirevolutsiooni juht kolonel Muammar Gaddafi, aga boikoteeris üritust. Eksperdid kahtlevad, et ta suudab edaspidi luua head suhted loodud Vahemeremaade Liiduga, sest paljudel selle liikmetel on Liibüaga vaenulikud suhted.

Pariisi tippkohtumisel osalevad ka Süüria president Bashar al-Asad ja Liibanoni uus riigipea Michel Suleiman (Sleiman), kes kohtusid ka isiklikult president Sarkozy vahendusel kahepoolsete suhete normaliseerimiseks. „Prantsusmaa jaoks on see ajalooline saavutus,” märkis Sarkozy pärast naabrite leppimist.

Tippkohtumise ajal toimus ka kõrgetasemeline Iisraeli ja Palestiina juhtide Ehud Olmerti ja Mahmud Abbasi kohtumine, seegi Sarkozy vahendusel.

Vahemere Liit loodi liikmesriikide immigratsioonipoliitika kooskõlastamiseks ning majandus- ja kaubandusküsimuste lahendamiseks.