Varjutusepäev kuulutati Sambias riigipühaks. Lusaka on ainus varjutusevööndisse jääv pealinn ja kõik selle hotellid on sel puhul viimseni välja müüdud. Maapiirkondades teenivad farmerid raha laagriplatside jaoks maad rentides.

“See on Sambia jaoks suur sündmus,” ütles valitsuse varjutusekomitee juht Agnes Seenka.

Võimud ootavad Sambiasse üle 20.000 väliskülalise, rohkem, kui selles riigis kunagi korraga on viibinud, ning on pealinna ja teiste turismikeskuste tänavaile saatnud kokku 2.500 politseinikku.

Lusakast umbes 50 km kaugusel asuvas farmis korraldatud kümnepäevasele varjutusereivile saabus üle 4.000 inimese Jaapanist, Iisraelist, Ecuadorist ja mujalt. Üks piloot rentis reisilennuki, et viia inimesi Lõuna-Aafrikast Lusaka lennuväljale varjutuse-grillpeole. Juhul kui ilm on halb, kavatses ta rahva lennukiga pealepoole pilvi toimetada.

Neljapäeval oli taevas aga selgemast selgem.

Ajakirjandus hoiatas enamuses kristlastest sambialasi, et turistide hulgas võib olla ka ohtlikke “nõidu” ja “deemonikummardajaid,” kes palvetavad päikese poole ja on valmis inimesi ohverdama.

Zimbabwes väitsid teadmamehed, et esivanemad annavad varjutusega märku oma rahulolematusest traditsiooniliste väärtuste ununemise üle.

Mosambiigis kutsuti ajakirjanikke üles rahvale varjutuse teaduslikke põhjusi selgitama, et loodusnähtus ebauskliku rahva seas paanikat ei tekitaks.

Varjutus jõuab maismaale Angolas kell 12.38 (Eesti aja järgi 14.38), liigub siis üle Sambia, Zimbabwe ja Mosambiigi ning suundub India ookeanis asuva Madagaskari saare poole. Lusakas on täielikku varjutust näha rohkem kui kolme minuti jooksul.

Eelmine täielik päikesevarjutus oli Euroopa kohal 1999. aasta augustis, järgmist nähakse samuti Aafrika lõunaosas 2002. aasta detsembris, kuid see toimub vihmaperioodil ja pilvise ilma tõenäosus on seega suurem kui tänavu.