Ajaleht oli nimetanud presidenti rumalaks ja ülbeks tüübiks ning varem ka valevorstiks, teatab Eesti Päevaleht.

Ajalehe juhtkirjas öeldi muuseas: “Rumalus, nürimeelsus ja tagasihoidlikkuse puudumine, mida president Levy Mwanawasa demonstreeris laupäeval Livingstone’is, on midagi sellist, mida riigi president ei peaks näitama.”

Juhtkirjas nenditi, et Mwanawasal puudub igasugune võime kainelt, loogiliselt ja ratsionaalselt mõelda ja arutleda.

Kogu probleem tekkis sellest, et Mwanawasa ründas Livingstone’is peetud kõnes räigelt ekspresident Kenneth Kaundat, kes oli soovitanud presidendil konfliktide lahendamiseks kohtuda opositsiooni esindajatega.

M’membe on varemgi sarnastesse sekeldustesse sattunud ning teda on arreteeritud kümneid kordi. Kolm aastat tagasi nimetas ta ekspresident Chilubat vargaks ning sai kaela laimamissüüdistused. Tollal mõisteti ta siiski õigeks. Praegu ähvardab Sambia ülikoolis õigusteadust õppivat ajakirjaniku süüdimõistmisel kuni kolmeaastane vanglakaristus.

Liikvele on läinud jutud, et 46-aastane Fred M’membe kavatseb kandideerida 2006. aasta presidendivalimistel uueks riigipeaks. Kui see peaks tõsi olema, on selge, miks ka ise uuesti kandideerida kavatsev president Levy Patrick Mwanawasa teda eriti ei salli.