The Timesi valduses olevad satelliidifotod kinnitavad, et kaks nädalat tagasi toimus plahvatus Isfahani uraanirikastamistehases, kuigi Teheran seda eitab, vahendab The Australian.

Fotodel on selgelt näha suitsupilve ja purustusi, mis lükkavad ümber iraanlaste väited, et mingit plahvatust ei toimunud. Iisraeli luureametnikud ütlesid The Timesile, et „pole kahtlust“, et Isfahani tuumarajatises toimus plahvatus ja see „ei olnud õnnetus“.

Samal ajal ilmusid välja ka satelliidifotod plahvatuse tekitatud kahjustustest Teherani-lähedases sõjaväebaasis kaks nädalat enne seda. Selles hukkus 30 revolutsioonilise kaardiväe võitlejat, sealhulgas kindral Hassan Moghaddam, kes oli Iraani tuumakaitseprogrammi juht.

Iraan väitis, et plahvatus toimus uue relvasüsteemi katsetamisel, mille eesmärk on Iisraeli ründamine. Mitu Iisraeli ametnikku on aga väitnud, et plahvatus oli tahtlik ja osa Iraani tuumarelvaprogrammi vastasest tegevusest.

Iraan eitab meeleheitlikult ka Isfahani plahvatuse välist päritolu. Linna kuberner Alireza Zaker-Isfahani väitis, et selle põhjustas sõjaväeõppus, kuid Teherani agentuurid eemaldasid selle loo kähku ja avaldasid valitsuse teate, mille järgi ei toimunud üldse mingit plahvatust.

„On riike, mis kahtestavad majandussanktsioone ja on riike, mis tegutsevad teisiti Iraani tuumaohu vastu,“ ütles Iisraeli luureminister Dan Meridor.

Iisraeli endine rahvusliku julgeoleku direktor kindralmajor Giora Eiland ütles Iisraeli armeeraadiole, et Isfahani plahvatus polnud juhuslik. „Ei ole palju kokkusattumusi ja kui toimub nii palju sündmusi, on tõenäoliselt olemas mingit sorti juhtiv käsi, kuigi ilmselt on see jumala käsi,“ ütles Eiland.

Iisraeli endine luureametnik viitas veel vähemalt kahele plahvatusele, mis on „edukalt neutraliseerinud“ Iraani baase, mis on seotud keskmaaraketi Shahab-3-ga, mis võib kanda tuumalõhkepead. „See on miski, mida kõik läänes on tahtnud näha,“ ütles ametnik.