Saksamaal on haiguspuhanguga seoses ametlikult kinnitatud praegu siiski vaid kahe inimese surma, kuid veel ligi 300 inimesel on haigusnähud. Teadaolevaid haigusjuhtumeid on ka Rootsis, Taanis, Suurbritannias ja Hollandis. Rootsis on viimastel andmetel haigestunuid vähemalt 30, kes kõik on tõenäoliselt saanud nakkuse Saksamaal viibides, vahendab BNS AFP uudist.

Euroopa Komisjon teatas neljapäeval, et Hispaaniast pärit kurgid on üks ametlikult kinnitatud allikas, mis vallandas surmaga lõppeda võiva kolibakteri haiguspuhangu Saksamaal. Euroopa Liidu ametniku sõnul on juhtumist teavitatud kõiki ühenduse liikmesriike.

Komisjoni avaldusest selgus, et Saksa võimud said neljapäeva hilisõhtul teada avastusest, mille kohaselt olid kolibakteriga kurgid pärit kahest Hispaania provintsist - Almeríast ja Málagast. Kolmas allikas on arvatavasti pärit Hollandist ning seda müüakse Saksamaal. Saksa võimud uurivad võimalikke bakterijälgi ka muudelt partiidelt.

Komisjoni pressiesindaja tervishoiuküsimustes Frederic Vincent kutsus Saksamaad hiljuti külastanud inimesi jälgima haigusnähte, näiteks verist kõhulahtisust, ja pöörduma vajadusel arsti poole.

Komisjoni sõnul on ülioluline jõuda kiiresti jälile võimalikele kolibakteri haigusjuhtudele, et vältida tõsise haiguse kaugemale arenemist" ja võimalikku levimist. Haigushoog võib lõppeda neerupuudulikkuse, ataki, rabanduse või koomaga.