Mais ajakirjanke vastu algatatud kriminaaluurimine riigireetmise tunnustel tuli ilmsiks mõne aja eest ja sünnitas Saksamaal aina kasvanud proteste, sest avalikkusele olulise info väljauurimisega tegelevate inimeste ränga kuriteo kahtluse ja karistusega ähvardamine läheb ilmnselgesse vastuollu sõnavabaduse kaitsmise printsiibiga.

Viimase nädala jooksul asusid ajakirjanikke kaitsma isegi Saksamaa valitsusliikmed eesotsas kantsler Angela Merkeliga, teatades avalikult, et nende hinnagul on riigiprokuratuuri alustatud uurimine ebakohane.

Ent peaprokurör Range üritas jäärapäiselt oma asja edasi ajada. Surve alla sattudes peatas ta eelmisel nädalal juurdluse Netzpolitiki tegevuse üle "ajutiselt", et oodata ära sõltumatu ekspertarvamus selle kohta, kas portaal paljastas riigisaladuse, kui avaldas plaanid intensiivistada internetisuhtluse jälgimist. Samal ajal hakkas ta aga süüdistama valitsust, et see sekkub talle märkuste tegemisega prokuratuuri sõltumatusesse.

Süüdistused valitsuse aadressil, millelel lisandusid avalikkuse pahameeletorm ja prokuratuuri tegevuse selge vastuolu sõnavabaduse printsiibi tagamisega panid ministrid karmilt tegustema. Saksamaa justiitsminister Heiko Maas kasutas teisipäeval üpris erakordselt oma fromaalset võimu sõltumatu prokuratuuri üle ja teatas, et ei usalda enam Ranget.

„Liiduprokuröri tänased ütlused ja valitud tegevuskurss ei ole mõistetavad ning jätavad avalikkusele vale mulje,“ ütles Maas pressikonverentsil Berliinis. „Seetõttu otsustasin ma kokkuleppel kantsleriametiga, et palun tal ametist lahkuda.“

Maas teatas, et nimetab Range järeltulijaks Müncheni peaprokuröri Peter Franki.

„Juurdluste mõjutamine, sest tulemus, mis neil võib olla, ei näi poliitiliselt sobiv, on lubamatu sekkumine kohtusüsteemi sõltumatusse,“ ütles Range varem teisipäeval Karlsruhes ajakirjanikele.

Maas ütles, et mõlemad pooled leppisid reedel kokku, et justiitsministeerium hindab, kas artikli avaldamine kujutas endast riigisaladuste paljastamist, ning Range idee sõltumatu ekspertarvamuse kaasamise kohta tuleb kõrvale heita.

Netzpolitik tunnistas, et väljavõtted dokumentidest, mida tsiteeriti, olid mõeldud kas kinniseks arutamiseks parlamendikomitees või pärit piiratud ligipääsuga ametlikest dokumentidest.

Liidukantsler Angela Merkeli pressiesindaja ütles esmaspäeval, et justiitsministril on kantsleri täielik toetus.