Westerwelle kutsus sakslasi üles viima läbi debatte migrantide rollist ja kohast Saksa ühiskonnas, teatab ringhääling DW-WORLD.

Sarnaste avaldustega on välja tulnud ka Merkel, kelle sõnul on Saksamaa püüded luua multikultuurilist ühiskonda, kus erineva kultuuritaustaga inimesed elaksid rahumeelselt koos, on ebaõnnestunud.""Multikulti" on surnud," ütles ta.

Hoiatades immigratsiooni eest, mis koormab Saksamaa sotsiaalsüsteemi, ütles Merkel laupäeval, et riik vajab majanduskasvu tempo säilitamiseks välisriikide spetsialiste.

„Meil on täiesti arusaadav õigus esitada endale küsimus, keda me tahame Saksamaal elamas näha. Meil on õigus küsida, millise panuse immigrandid peavad tegema, et sellest saaksid kasu mitte ainult nemad, vaid ka kogu riik," märkis välisminister ajalehele Hamburger Abendblatt antud usutluses.

Westerwelle teatas, et maailmas on palju riike, kus täna osavale integratsioonipoliitikale on immigrantide peredest pärit noored inimesed suure pühendumusega töötades ennast üles töötanud. Minister kutsus üles mõtlema miks Saksamaa jääb selles küsimustes teistest maha.

Asja paremaks muutmiseks soovitas Westerwelle viia eelkooliealistele lastele sisse keeletestid. Sel juhul kui selgub, et laps ei oska piisavalt saksa keelt mõistmaks õpetajat, tuleb tal veeta veel üks aasta eelkoolis.

Samas märkis minister vajadusest võtta tarvidusele täiendavad meetmed takistamaks emigratsiooni. Westerwelle sõnul on viimastel aastatel tunduvalt kasvanud nende hulk, kes riigist lahkuvad kui Saksamaale saabujate arv.  

„Küsimus selle üle, mida me saame teha, et peatada inimeste väljarännet, on sama oluline kui küsimus sellest, millist immigratsioonipoliitikat valida," lisas välisminister.