Väidetavalt oli linnavõimudele teada, et Saksamaa lääneosa tööstuslinn on liiga väike ühe Euroopa suurima teknomuusikafestivali korraldamiseks. Festivali turvameetmeid nimetati ajakirjanduses murettekitavalt ebapiisavaiks, kirjutab The Local.

Lähedal asuva Kölni päevalehe Stadt-Anzeigeri esmaspäevase numbri väitel hoiatati linnapea Sauerlandi 2009. aasta oktoobris kirjalikult, et festivaliala on liiga kitsas oodatava publikuhulga jaoks, kuid hoiatus jäeti tähelepanuta.

Nädalakirja Der Spiegel teatel võis festivalile lubada vaid 250 000 pidutsejat, kuid selle asemel oli neid 1,4 miljonit.

Sauerland on nüüd sattunud ägeda rünnaku alla.

„Küüniline reaktsioon linnapea poolt, kes ütles, et osaliselt tuleb süüdistada ohvrite käitumist, on vastuvõtmatu,” kirjutab päevaleht Neue Rhein Zeitung oma juhtkirjas. „Tema skandaalne seisukohavõtt polnud midagi muud kui surnute üle irvitamine, noorte inimeste üle, kes tulid kaugelt pidutsema ja surid teie ülekoormatud organisatsiooni pärast.”

Sauerland ütles esmaspäeval, et ei astu tagasi.

„Eile ja täna küsiti küsimust, kes on süüdi, sealhulgas ka minu kohta. Ma küsin seda küsimust ka iseendalt,” ütles Sauerland raadiojaamale WDR2.