Ohvrid kuulusid reisigruppi, mille liikmed ostsid ühelt Berliini firmalt kolme riigi tuuri. Veel üheksa Saksamaa kodanikku sai plahvatuses vigastada, osa raskelt. Kokku hukkus kümme ja sai viga 15 inimest, vahendab telekanali ARD uudistesaate „Tagesschau“ veebileht.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas varsti pärast rünnakut, et selle eest vastutab Süüria päritolu enesetaputerrorist. Türgi uudisteagentuur DHA teatas seevastu, et ründaja oli pärit Saudi Araabiast.

Kui ka terroristi päritolu kohta on erinevaid andmeid, peavad eksperdid tõenäoliseks, et asjaga on seotud terroriorganisatsioon Islamiriik. Saksamaa teaduse ja poliitika fondi (SWP) ekspert Günter Seufert pidas versiooni Islamiriigi terroristist usutavaks. Sama arvas terroriekspert Peter Neumann. Ebaselge on aga, kas rünnak oli suunatud otseselt sakslaste vastu.

Neumanni arvates oli rünnak pigem lääne turistide kui Saksa turistide vastu suunatud. Saksa uudisteagentuuri DPA teatel pole ka Saksamaa valitsusel tõendeid selle kohta, et rünnak oli otseselt sakslaste vastu suunatud.

„Terroristid on kõigi vabade inimeste vaenlased, jah, nad on kogu inimkonna vaenlased,“ kommenteeris rünnakut Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.

Välisminister Frank-Walter Steinmeier rääkis leina, viha ja õuduse tundidest. „Palju aastaid ei ole terror meid, sakslasi, nii raskelt puudutanud kui täna Istanbulis,“ ütles Steinmeier. Saksamaa liiduvalitsus pidas Istanbuli terroriakti tõttu eriistungi.

Kolmapäeval sõidab Istanbuli Saksamaa siseminister Thomas de Maizière, kes kohtub oma Türgi kolleegi Efkan Alaga ja viib end olukorraga kurssi.

Pärast rünnakut andsid mitmed Saksa reisifirmad oma klientidele võimaluse kavandatud Türgi-reisid tühistada. Igal aastal reisib Türki umbes neli miljonit sakslast. „2016. aasta võime me vabalt unustada,“ tsiteeris Türgi meedia üht sealset turismiettevõtjat.

Saksamaa välisministeerium soovitas turistidel Türgis vältida suuri rahvakogunemisi.