Juhtumid on aset leidnud alates 2000. aastast. Ettevõtte töötajad on surnud enne pensionile minekut, teatasid eile Bielefeldi prokuratuur ja politsei, vahendab Der Tagesspiegel.

Veel kahe haigusjuhtumi juures samas ettevõttes on viimastel aastatel kahtlustatud raskemetallimürgitust. Nüüd uuritavate surmajuhtumite juures on võimudele silma hakanud südameinfarktide ja vähki haigestumiste suur arv. Ekspertide sõnul võib selliste haiguste põhjus olla raskemetallimürgitus.

Firma 56-aastane töötaja on alates selle aasta maist eeluurimisvangistuses. Väidetavalt püüdis ta tappa oma kolleegi mürgise pulbriga võileivas. Kahtlusalune jäi videosalvestuse abil vahele pärast seda, kui kolleeg märkas pulbrit oma võileival.

Muude surmajuhtumite osas küsitletakse kõigepealt võimalike ohvrite lähedasi ja arste. Pärast haiguslugude ülevaatamist uuritakse, kas surnukehad tuleks uuesti üle vaadata. Bielefeldi politsei on moodustanud surmajuhtumite uurimiseks 15-liikmelise mõrvakomisjoni.

Bonni ülikooli mürgituste vastase informatsioonikeskuse esindaja nimetas seda väga ebatavaliseks juhtumiks. Pliimürgitused on haruldased ning neid on äärmiselt keeruline tuvastada, sest sellised sümptomid nagu halvatus, värisemine, pearinglus või igemete värvimuutus võivad viidata ka muudele haigustele. Kui surnukehad ekshumeeritakse, saab plii olemasolu neis siiski ilmselt tuvastada.

Vahi all olev kahtlusalune teadete kohaselt vaikib talle esitatud süüdistuste kohta. Motiiv ei ole esialgu teada. Süüdistatava kodust leitud ainete analüüs annab põhjust kahtlustada, et mees on juba ammu püüdnud mürgiseid aineid valmistada. Läbiotsimisel leiti muu hulgas elavhõbedat, pliid ja kaadmiumi.

Personalijuhi Tilo Blechingeri sõnul töötas süüdistatav ettevõttes 38 aastat. Kolleegid nimetavad teda „silmatorkavalt silmatorkamatuks”.