Avaldatud uudise ning Prantsuse ja Hollandi rahvahääletuste tagajärjel on euro langenud viimase kaheksa kuu madalaimale tasemele ning jätkab langust, teatab The Telegraph.

Sterni teatel toimus hiljuti Berliinis salajane koosolek, kus arutati võimalust, et euro laguneb. Ajakiri ründas teravalt Saksamaal valitsevat suhtumist, nagu oleks euro kritiseerimine tabuteema. Sterni sõnul oleks aeg tunnistada, et margast loobumine ja euro kasutuselevõtt on Saksa majandusele tohutut kahju teinud.

Artiklis pealkirjaga „Der Euro macht uns Kaputt” (“Euro hävitab meid”) nimetatakse eurot „üheks hullemaks majanduslikuks veaks Saksamaal alates 1945. aastast”. Arvamusküsitlused näitavad, et 56 protsenti sakslasi sooviks Saksa marka tagasi.

Kriitikute kinnitusel on euro toonud kaasa rahandus- ja eelarverežiimi jäigastumise, mis ei võimalda valitsusel majandusraskustega toime tulla.

Stern avaldas rahandusministeeriumi sisedokumendi, milles hoiatati „jõhkrate erinevuste eest” eurotsoonis majanduskasvu, laenude ja hinnataseme vahel.

Dokumendi kohaselt tõid madalad intressid algselt tohutut kasu Portugalile, Kreekale, Hispaaniale ja Itaaliale, kuid praegu koormab kasvav inflatsioon nende riikide majandusi. Memo hoiatab, et euro paindumatuse tõttu kasvavad ohud eurotsooni riikide majandustele. Dokumendis kinnitatakse, et Saksa majanduslangus on otseselt seotud üleminekuga eurole, kuna moonutati intresse.

Saksa majandusminister Hans Eichel kutsus eelmise nädala neljapäeval memo tõttu Berliinis kokku salajase koosoleku, kus osales ka Saksa Riigipanga juht Axel Weber. Koosolekul hoiatati osalisi, et euro võib Lõuna-Euroopa, eelkõige Itaalia majandusraskuste tõttu vabalangusse sattuda ja eurotsoon laguneda.

Koosolekul jõuti arusaamani, et suurte võlgadega riigid ei soovi vabatahtlikult eurotsoonist lahkuda, sest see on liiga kallis, kuid Saksamaa võib päästa end suurtest majanduskaotustest, kui lahkub eurotsoonist.

Morgan Stanley eurotsooni ekspert Joachim Fels hoiatas, et „Euroopa on praegu libedal teel ebastabiilsuse ja lagunemise poole. Risk, et euro puruneb on märgatavalt kasvanud”.

Saksa rahandusministeerium tunnistas, et Berliini nõupidamine toimus, kuid üritas vähendada selle tähtsust. Ministeeriumi pressiesindaja kinnitusel usub minister Eichel kindlalt rahaliidu edukusse.