Saksamaa liiduvalimisjuhi (Bundeswahlleiteri) öösel avaldatud esialgsete ametlike tulemuste järgi said CDU ja tema Baieri sõsarpartei kristlik-sotsiaalne liit (CSU) kokku 41,5 protsenti häältest, vahendab Deutsche Welle.

Merkeli eelistatav koalitsioonipartner vaba demokraatlik partei (FDP) hääletati aga pühapäevastel valimistel Bundestagist välja, sest jäi 4,8 protsendiga alla künnise. Tegemist on esimese korraga, kui FDP pärast Teist maailmasõda parlamenti ei pääse.

Peamine opositsioonierakond sotsiaaldemokraadid (SPD) Merkeli esirivaali Peer Steinbrücki juhtimisel jäi konservatiividele selgelt alla, pälvides 25,7 protsendi valijate toetuse.

Vasakpoolsed (Die Linke) said 8,6 ja rohelised (Bündnis 90/Die Grünen) 8,4 protsenti häältest.

Euroskeptiline Alternatiiv Saksamaale (AfD) sai 4,7 protsenti häältest, mis tähendab samuti alla valimiskünnise jäämist.

Neid tulemusi nimetatakse esialgseteks, sest kuigi need on ametlikud, võidakse need veel vaidlustada kohtus.

Mitu tundi enne esialgsete ametlike tulemuste avaldamist kommenteeris liidukantsler oma partei selget võitu kõnes CDU peakorteris Berliinis.

„Me teeme järgmise nelja aasta jooksul kõik, mis suudame, et muuta need Saksamaa jaoks edukaks,“ ütles Merkel ja lisas, et võimalikest koalitsioonipartneritest on liiga vara rääkida. „Me räägime sellest homme, kui teame lõplikke tulemusi, aga võime kindlasti täna õhtul tähistada, sest oleme teinud head tööd.“

Esialgsete tulemuste järgi saab CDU/CSU uues parlamendis 311 kohta – enamusest jääb puudu viis kohta.

Kogu kampaania jooksul on Merkel rõhutanud, et FDP, kellega koos valitseti viimased neli aastat, jääb eelistatud koalitsioonipartneriks. Et FDP uude Bundestagi ei pääsenud, ei saa nendega enam arvestada.

See muudab sotsiaaldemokraadid, kellega koos Merkel valitses niinimetatud „suures koalitsioonis“ aastatel 2005-2009, kõige loogilisemaks valikuks.

Merkel ütles telekanalile ARD, et püüdleb stabiilse enamuse poole, mida SPD oma 192 parlamendikohaga kindlasti pakkuda suudab.

63 kohta saanud rohelised aitaksid Merkelil samuti selge enamuse saavutada ja roheliste esindajad ei ole igal juhul välistanud CDU-ga läbirääkimist. Samas on nad väljendanud skeptilisust CDU/CSU-ga piisava ühisosa leidmise suhtes, et koalitsioonivalitsus töövõimeline oleks. Baieris baseeruv CSU on samas välistanud rohelistega koostöö tegemise.

Kuigi SPD, rohelised ja vasakpoolsed suudaksid matemaatiliselt kokku panna 319 parlamandikohta, ei peeta seda realistlikuks võimaluseks, sest sotsiaaldemokraadid on korduvalt välistanud vasakpoolsetega koostöö tegemise föderaaltasemel.