„Ma ootan nüüd kiiresti selgitust, kas see oli organiseeritud, kas need olid tõesti põhja-aafriklased ja miks võidi järgmisel päeval veel öelda, et kõik läks rahulikult?“ ütles de Maizière telekanali Das Erste saatele „Tagesthemen“, vahendab Der Spiegel.

Politsei teatas 1. jaanuaril, et uusaastaöö möödus rahulikult:

#polizei #köln #leverkusen Ausgelassene Stimmung - Feiern weitgehend friedlich - Infos unter https://t.co/cCfFlHWmK2— Polizei NRW K (@PolizeiKoeln) January 1, 2016

Küsimusele, kas tegemist oli Kölni politsei läbikukkumisega, vastas de Maizière, et tal on sama küsimus. De Maizière’i sõnul ei saa nii olla, et kõigepealt tühjendatakse raudteejaama esine väljak seetõttu, et teiste inimeste pihta lastakse ilutulestikurakette, aga hiljem leiavad aset need sündmused ja siis oodatakse kaebusi. „Nii ei saa politsei töötada,“ ütles siseminister.

„Me vajame õigusriigi selget, karmi vastust ning me vajame abinõusid, et midagi sellist enam ei juhtuks,“ ütles de Maizière. Rünnakuid naiste vastu nimetas ta jälestusväärseteks, pöörasteks ja vastuvõetamatuteks.

Tegijate osas ei tohi de Maizière’i sõnul olla „üldist põgenike kahtlustamist“. Kui aga teo toimepanijad on põhja-aafriklased, millest mõned räägivad, ei tohi see omakorda mingi tabu olla.

Politsei teatas, et uusaastaöö rünnakute järel pole veel ühtki kahtlusalust. Asja uurimine on keeruline. Kölni politseipresident Wolfgang Albers lükkas aga kriitika tagasi. „Me ei jäänud alla,“ kinnitas ta. Toimunu mõõtmed, eriti seksuaalsete rünnakute omad, selgusid Albersi sõnul alles järgmisel päeval.

Politsei andmetel kogunes vana-aastaõhtul Kölni raudteejaama esisele väljakule umbes tuhat meest, kes loopisid enese ümber ilutulestikurakette. Kui politsei sekkus, jagunesid nad väiksematesse gruppidesse. Seejärel toimusid väidetavalt kallaletungid: meestegrupid piirasid naised sisse, ahistasid neid ja röövisid neilt asju. Teisipäeva õhtuks oli esitatud 90 kaebust, neist üks vägistamise kohta.

Ka Saksamaa valitsuserakonna kristlik-demokraatliku liidu (CDU) Põhja-Reini-Vestfaali osakonna juht Armin Laschet süüdistas politseid läbikukkumises. „Kui Baieri politsei seisab edukalt vastu terrorile, ei suuda Põhja-Reini-Vestfaali politsei Kölnis, liidumaa suurima linna keskuses naisi seeriaviisiliste seksuaalsete rünnakute eest kaitsta,“ ütles Laschet ajalehele Neue Osnabrücker Zeitung.

Teisipäeva õhtul kogunes Kölnis mitusada inimest meeleavaldusele naistevastase vägivalla vastu.