Oma kõnes märkis Steinmeier kurbusega, et Natsi-Saksamaa alistanud liitlasriikide esindajad ja tuhanded noored inimesed, kes olid kutsutud kogu maailmast, ei saanud koroonaviiruse pandeemia tõttu tseremoonial osaleda, vahendab Deutsche Welle.

„Võib-olla viib see üksiolemine meid tagasi 1945. aasta 8. maisse, sest tol ajal olid sakslased päris üksi... alistatud sõjaliselt, poliitiliselt ja majanduslikult... moraalselt purustatud. Me olime teinud endast kogu maailma vaenlase,” ütles Steinmeier.

Saksamaa peamises sõja ja diktatuuri mälestuspaigas, Berliini Neue Waches kõnelnud Steinmeier märkis, et 1945. aasta 8. mai, päev, kui natsid alistusid, „oli natsionaalsotsialistliku türannia lõpp, pommitamisööde ja surmamarsside lõpp, enneolematute Saksa kuritegude ja holokausti tsivilisatsioonist taganemise lõpp”.

Steinmeier märkis samas, et kuigi seda nimetatakse nüüd vabastamispäevaks, siis tollal „ei olnud see kaugeltki nii enamiku sakslaste meeltes ja südametes”. Steinmeieri sõnul võttis aastaid, tegelikult aastakümneid, et Saksamaa teeks läbi denatsifitseerimisprotsessi ja teeniks tagasi oma koha riikide kogukonnas. Steinmeier tänas Saksamaa kuritegudes ellujäänuid, ohvrite järeltulijaid ja „kõiki neid maailmas, kes andsid sellele maale võimaluse uuesti alustada”.

Positiivsemal toonil ütles Steinmeier, et Saksamaa on täna „tugev demokraatia rahumeelse ja ühtse Euroopa südames. Me tunneme usaldust ning lõikame kasu koostööst ja partnerlusest üle maailma”.

Siiski hoiatas Steinmeier, et inimesed peavad olema valvsad uue natsionalismi kiusatuse ees. „Autoritaarsuse võlu. Usaldamatuse, isolatsiooni ja rahvaste vahelise vaenulikkuse. Vihkamise ja ässitamise, võõravaenu ja demokraatia põlgamise võlu ees, sest need pole midagi muud, kui vanad kurjad vaimud uues maskeeringus,” ütles Steinmeier.

Mainides võõravaenu ja juudivastaste kuritegude hiljutist kasvu, rääkis Steinmeier selliste rünnakute ohvritest hiljutisel ajal Hanaus, Halles ja Kasselis.

„Te ei ole unustatud!” ütles Steinmeier.

Steinmeier lõpetas oma kõne, kutsudes kõiki sakslasi mõtlema holokausti ja teiste natside kuritegude peale, misjärel asetas koos Merkeliga Neue Wachesse pärja.

Saksamaal oli plaanis mitmeid üritusi koonduslaagrite vabastamiste märkimiseks kogu aprilli jooksul, mis aga kas jäid ära või toimusid palju tagasihoidlikumas vormis. Tänavu oli 8. mai esimest korda kuulutatud Berliinis vabaks päevaks ja jätkuva pandeemia tõttu tuli ära jätta ka mitmeid teisi üritusi.

Saksamaa kultuuri- ja meediaminister Monika Grütters ütles, et on lõputult kurb, et mälestusüritused tuli muuta vaid videosõnumiteks või väheste osalejatega tseremooniateks.