Saksa sotsiaaldemokraatide esimees Kurt Beck oli veelgi teravam, kutsudes Euroopat üles ühinema projekti vastu, mida Saksamaa lähedane partner Venemaa peab oma mõjupiirkonda ohustavaks, teatab The Telegraph.

Moskva on teravalt rünnanud USA-d, Poolat ja Tšehhit plaani eest seada sisse raketitõrjesüsteem. USA kinnitusel aitab taoline süsteem kaitsta Põhja- ja Ida-Euroopat võimalike tuumarünnakute eest Iraanist. Venemaa leiab, et tegu on välja kujunenud jõutasakaalu rikkumisega ning tema mõjupiirkonda tungimisega.

USA soovib seada sisse radarijaama Tšehhis ja raketibaasi Poolas.

“Me ei vaja uusi rakette Euroopas,” teatas Beck ajalehele Bild. Saksa vasakpoolsed võitlesid 1970-ndatel ägedalt USA plaanide vastu paigutada Euroopas NATO riikidesse rakette kaitseks kommunismileeri vastu. “Sotsiaaldemokraatlik partei ei taha uut võidurelvastumist USA ja Venemaa vahel Euroopa pinnal. Euroopa peab selles küsimuses rääkima ühel häälel,” ütles Beck.

Saksa kantsler Angela Merkel oli peale ülinappi valimisvõitu sunnitud valitsusse kaasama vasakpoolsed, kuid pole ise seisukohta raketitõrjesüsteemi kohta avaldanud.