Strücki sõnul on muudatuse ajendiks külma sõja järgse perioodi uued julgeolekuohud ja valitsuse kokkuhoiumeetmed. Kaitsejõud vähendavad sellega seoses lähiaastail kulutusi kuni 26 miljardi euro võrra.

Sõjaväelaste arv peaks kahanema tänaselt 285.000-lt 250.000-le ning edaspidi keskendutakse rohkem terrorivastastele operatsioonidele ja konfliktide ennetamisele.

“Kogu maailm on Bundeswehri potentsiaalne tegevusala,” ütles minister Saksa relvajõududele viidates.

Sõjaväes koondatakse sel aastal ka 10 000 tsiviilteenistujat ja suletakse 100 baasi. Juba varem on teatatud, et sõjaväerajatiste arv peab vähenema 621-lt 505-le.

Samas tõrjus Strück ajakirjanduse väiteid, et valitsus kavatseb kärpida tellimust 180 lennukile 180 Eurofighter, mis on projekteeritud nelja riigi koostöös Euroopa sõjalise võimsuse suurendamiseks.

Kohustusliku väeteenistuse programm enne 2006. aasta üldvalimisi ei muutu, ütles minister. Kantsler Gerhard Schröderi vasaktsentristlikku koalitsiooni kuuluvad rohelised on nõudnud väeteenistuse lühendamist või hoopis lõpetamist.

Strück kinnitas, et sihiks võetud rahvusvahelistele missioonidele keskendumine ei tule riigikaitse arvelt, mis jääb endiselt prioriteediks.

Relvajõudude ümberkorraldamise plaan ulatub aastani 2017.

Saksa valitsus püüab vähendada avaliku sektori kulutusi igas valdkonnas, kuigi riigi kaitse-eelarve on juba praegu üks Euroopa madalamaid. Saksamaa kaitsekulutused moodustavad 1,5 protsenti sisemajanduse kogutoodangust, mis on üks protsendipunkt väiksem NATO keskmisest.