Saksa kantsler Angela Merkel ütles, et Berliin kavatseb oma jaanuaris algaval poole aastasel eesistumisperioodil keskenduda põhiseaduse läbi surumisele, teatab Euobserver.

Euroopa Liidu põhiseadus, mis tugevdab tunduvalt Brüsseli keskvõimu, lükati eelmisel aastal Prantsusmaa ja Hollandi referendumitel tagasi. Selleks, et põhiseadus kehtima hakkaks, peavad kõik 25 liikmesriiki dokumendi ratifitseerima.

Merkel ütles kolmapäeval, et Saksamaa ei looda oma eesistumise ajal protsessi lõpuni viia, kuid tahab algatada “teekaarti” sihile jõudmiseks. “Me ei ole suutelised oma eesistumise ajal teemat lõpetama, kuid me tahame oma osa anda kokkuleppe saavutamisel, et me vajame konstitutsiooni,” teatas Merkel peale kohtumist Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga.

“Saksa eesistumine peaks seadma paika eesmärgid ja ajakava, teekaardi, mingi plaani, kuidas edasi minna ja ma tahaks öelda, et me oleme väga ambitsioonikad oma lähenemises,” ütles Merkel. Ta rõhutas, et “me vajame lepingut enne järgmisi Euroopa valimisi.”

Selle nädala alguses teatas Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier, et Saksa valitsus on võtnud sihiks põhiseadus uuesti tõsiselt käsile võtta.

Merkel rõhutas, et ta ei poolda põhiseaduse mitmeks jupitamist, lahutades sealt poliitiliselt ebapopulaarsemad osad. Sellist lähenemist pooldab Prantsuse presidendivalimiste peafavoriit Nicolas Sarkozy, kes tegi hiljuti ettepaneku “minileppe” tegemiseks.

Ka komisjoni president Barroso toetab tugevalt põhiseaduse läbi surumist, tema põhjendus on, et ilma põhiseaduseta ei saa euroliit rohkem laieneda.