Ajalooline samm paigutada väed kas Elsassi või Lotringisse (prantsusepäraselt Alsace’i või Lorraine’i) on osa 20-aastasest sõjalisest ühisprojektist, et edendada riikidevahelist leppimisprotsessi, vahendab The Guardian.

Hoolimata suurest sümboolsest tähendusest on otsus prantsuse avalikkuses esile kutsunud vaid uudishimu ja muretut reaktsiooni. „Väljavaade näha Saksa vägesid taas Prantsusmaal paneb mu vanaisa sülitama,” ütles ajalehe Libération lugeja. „Milline erakordne sümbol Saksa-Prantsuse leppimise kohta.”

Saksamaal ja Prantsusmaal on ühine 5000 meheline brigaad, mis on käinud missioonidel Bosnias, Kosovos ja Afganistanis.

Viimase plaani järgi, mille olemasolu on Saksamaal kinnitanud kristlikust demokraadist parlamendiliige Volker Kauder ja teised, paigutatakse Elsassi või Lotringisse 450-800 mehest koosnev pataljon.

Täpsemaid detaile loodetakse kuulda Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli ja Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy kohtumisel rahvusvahelisel Müncheni julgeolekukonverentsil sel nädalalõpul.

On teada, et Saksamaa sooviks paigutada väed Elsassi linnadesse Colmarisse ja Illkirch-Graffenstadenisse, samas kui Prantsusmaa näeks pataljoni asukohana Metzi või Bitche’i Lotringis.

Prantsusmaa oli sunnitud oma Saksamaal paiknevad väed sõjalise eelarve kärbete ja rügementide segipaiskamise tõttu koju tooma. Seetõttu otsustati, et Saksa väed liiguvad hoopiski Prantsusmaale.

Elsassi ajaleht Dernières Nouvelles d’Alsace reageeris uudisele kaherahvuselisest brigaadist pealkirjaga: „Kuuskümmend neli aastat pärast Teise maailmasõja lõppu paigutatakse Saksa sõdurid taaskord Elsassi”.

Lõuna-Elsassi senaator Hubert Haenel ütles, et uudis võeti vastu rahuliku nõusolekuga ja kohalikud ei tõlgendanud seda provokatsioonina.