„Me loodame, et haigusjuhtude arv väheneb, kuid me kardame, et asi läheb hullemaks,“ ütles Schleswig-Holsteini ülikooli meditsiinikeskuse esindaja Oliver Grieve. Paljusid ohvreid ravitakse just selles haiglas, teatab BBC News.

Arvatakse, et bakteriepideemia on põhjustanud Hispaaniast pärit kurgid.

Hispaania ametnikud on aga keeldunud süüd omaks võtmast ja väidavad, et pole täpselt selge, millal ja kus köögiviljad bakteriga kokku puutusid.

Saksamaa rahvatervisega tegelev Robert Kochi instituut on kinnitanud 329 nakatumisjuhtu. Mõnedel teadetel on neid aga 1200.

Rootsi võimud kahtlustavad 36 kolibakteriga nakatumise juhtu, mis on kõik avastatud Põhja-Saksamaal käinud inimestel.

Nakatumisi on ette tulnud ka Šveitsis, Taanis, Hollandis ja Suurbritannias.

Paljudel juhtudel põhjustab bakter hemolüütilis-ureemilist sündroomi (HUS), mis tekitab probleeme neerudega ja on potentsiaalselt surmav.

Mitmed riigid on epideemia ohjamiseks meetmed tarvitusele võtnud. Keelatud on kurkide import ning neid on müügilt kõrvaldatud.

Meetmed on järgmised:

- Venemaa, mis on keelanud Saksamaal ja Hispaanias kasvatatud tomatite, kurkide ja salati impordi, on ähvardanud keelata kogu Euroopa köögiviljade impordi

- Tšehhi ja Prantsusmaa on osa Hispaania kurkidest müügilt eemaldanud

- Austria on keelanud Saksamaa kaudu imporditud kurkide, tomatite ja baklažaanide müügi

- Belgia on keelanud kurkide impordi Hispaaniast

- Holland, mis ekspordib miljardeid kurke Saksamaale, on peatanud kõik tarned

- Taani on väljendanud tõsist kahtlust oma kurkide nakatumise kohta ja on alustanud nende uurimist

Hispaania põllumajandusminister Rosa Aguilar eitas väiteid, et Hispaania kurgid on bakteri levimises süüdi. „Hispaania maine on rikutud, Hispaania tootjad on kahju saanud ja Hispaania valitsus ei ole valmis selle olukorraga leppima,“ ütles Aguilar.

Saksa võimud on hoiatanud oma kodanikke toorete kurkide, tomatite ja salati söömise eest.

Maailma tervishoiuorganisatsioon WHO nimetas epideemiat väga laialdaseks ja väga tõsiseks ning kutsus riike üles tegema koostööd ja leidma bakteri levimise algpunkt.

Bakter ei nakka otseselt inimeselt inimesele, kuid see võib üle kanduda, kui nakatunud inimene teistele süüa valmistab.