Steinbrück kandideerib järgmise aasta valimistel Merkeli vastu, kuid Süddeutsche Zeitungi hinnangul võib ta olla hävitanud oma partei võimalused valitsemine üle võtta, vahendab The Local.

Steinbrück on viimase kolme aasta jooksul saanud kõnepidamise eest 1,25 miljonit eurot lisateenistust, kusjuures näiteks osaliselt riigi omanduses olevas energiafirmas Bochumer Stadtwerke pidas Steinbrück kõne 25 000 euro eest. See on pannud Steinbrücki võõrastama mitte ainult valijad, vaid ka sotsiaaldemokraatliku partei (SPD) potentsiaalsed koalitsioonipartnerid rohelised.

Rohelised on hakanud kahtluse alla seadma Steinbrücki juhiomadusi, kirjutab ajaleht. Arvamusküsitlustes 14-protsendist toetust omavad rohelised oleksid praegu 30-protsendise toetusega SPD jaoks määrava tähtsusega, kui nad tahavad võimult kukutada liidukantsler Merkeli kristlik-demokraatliku liidu CDU, mis naudib 40 protsendi valijate toetust.

Küsitlused näitavad, et CDU praegune koalitsioonipartner vaba demokraatlik partei FDP ei ületaks isegi viieprotsendist valimiskünnist.

Käimas olev skandaal on pannud aga nii rohelised kui ka avalikkuse sotsiaaldemokraatides ja nende valitud juhis kahtlema, kirjutab Süddeutsche Zeitung.

„Selline algus muudab selle keeruliseks,“ ütles roheliste parlamendifraktsiooni aseesinaine Ekin Deligöz Süddeutsche Zeitungile ja lisas, et SPD ei saa enam toetuda oma vanale strateegiale, milleks on valimiskampaania rajamine ühele isikule. „See isik üksi ei saa olla programm.“

„Sotsiaalne õiglus on järgmisel aastal tähtis teema,“ ütles roheliste noortetiiva pressiesindaja Sina Doughan. „Asi on keeruline, kui Peer Steinbrück pidevalt rikastub ja täidab oma taskuid rahaga.“ Doughani sõnul on skandaal vähendanud Steinbrücki usaldusväärsust sotsiaalse õigluse teemadel rääkimisel.

Telekanali ARD läbi viidud küsitluse järgi on Steinbrück otseses võrdluses Merkeliga kaotanud kuu aja jooksul populaarsuses kaks protsenti. Usaldusväärsuses kaotas ta ühe protsendi ning viis protsenti vähem inimesi arvas, et ta võitleb sotsiaalse õigluse eest.

Merkeli populaarsus tõusis Süddeutsche Zeitungi teatel samal ajal kõigis kategooriates.