Hannoveris peetud parteikongressil andsid Steinbrückile oma hääle 93,45 protsenti delegaatidest, vahendab BNS.

Steinbrück lubas oma pea kaks tundi kestnud kõnes sotsiaalset võrdsust ja Euroopa-meelset välispoliitikat.

"Vabadus, õiglus, solidaarsus [...] neile väärtustele pühendudes kandideerin Saksamaa Liitvabariigi kantsleriks," ütles praegune parlamendiliige.

"On aeg muutusteks," rääkis 65-aastane Steinbrück, keda viimastel nädalatel on saatnud skandaalid tema kõrvalsissetulekute ja kampaaniameeskonna komplekteerimise pärast.

Steinbrück süüdistas parteikongressil valitsevaid kristlike demokraate (CDU) viletsas valimisstrateegias, mis toetub vaid Merkeli populaarsusele ja kantsleri poliitilistele loosungitele, mis sotsiaaldemokraatide esinumbri kohaselt on vaid "etiketid tühjadel pudelitel".

"Proua Merkeli sõnul juhib ta parimat ja edukaimat valitsust alates [Saksamaa] taasühinemisest [1990. aastal]. Ma olen harva niipalju naerda saanud," ütles Steinbrück, kes ise kuulus aastail 2005-2009 Merkeli esimesse valitsusse.

SPD kantslerikandidaat hoiatas lõhe eest rikaste ja vaeste vahel ning lubas kehtestada miinimumpalga 8,50 eurot tunnist.

Välispoliitikast rääkides andis Steinbrück lubaduse minna valimistele "selgelt Euroopa-meelse seisukohaga".

"Euroopa on rohkem kui ühisturg, rohkem kui valuutaliit [...] see on rohkem kui 27 Euroopa juhi klubi. Euroopa on tsivilisatsioon," ütles ta, süüdistades Merkelit selles, et kantsleri võlakriisipoliitika aitab Euroopas "isolatsiooni" põlistada.

Saksa ajakirjandus pidas Steinbrücki etteastet viimaseks võimaluseks päästa oma valimiskampaania, millele on andnud tõsise hoobi paljastused, et ta on eraüritustel kõnesid pidades teeninud 1,25 miljonit eurot.

Arvamusküsitlused annavad selge edumaa Merkelile, kes on jätkuvalt Saksamaa populaarseim poliitik. Telekanalis ARD avaldatud küsitluse kohaselt edestavad CDU ja selle Baieri sõsarpartei CSU sotsiaaldemokraate üheksa protsendipunktiga. 49 protsenti valijaist eelistab kantslerina näha Merkelit ja 39 protsenti Steinbrücki.

Tuleva aasta sügisel toimuvate valimiste kõige tõenäolisemaks tulemuseks peetakse konservatiivide ja sotsiaaldemokraatide "suurt koalitsiooni", kuid Steinbrück lubas Hannoveris taas, et tema Merkeliga enam ühte valitsusse ei lähe.