Gabriel toetab kolme Saksa professori samasugust ettepanekut. Et anda rangem kontroll Saksamaa eelarveraha üle Euroopa institutsioonidele, on vajalik põhiseaduse muutmine. SPD tahab selle kohta referendumi korraldada. Gabriel kavatseb oma plaane selgitada Euroopa teiste sotsiaaldemokraatlike parteide esimeestele, vahendab De Volkskrant.

SPD arvates on Saksamaa valitsuse hoiak eurokriisi suhtes seni ebaõnnestunud olnud. Bundestagi suurim opositsioonierakond on varem siiski liidukantsler Angela Merkeli valitsust eurokriisi küsimustes toetanud.

Valitsuserakond CDU/CSU on Gabrieli plaanidele vastu. Merkeli erakond ei näe võlaliidus midagi head ning arutelu põhiseaduse üle ei pea Merkel asjakohaseks.

CDU/CSU fraktsiooni juht Bundestagis Volker Kauder kiitis Saksamaa keskpanga presidenti Jens Weidmanni, kes võttis Euroopa keskpangas sõna nõrkade eurotsooni riikide veelgi enamate võlakirjade kokkuostmise vastu Euroopa keskpanga poolt. „Peab olema ometi vähemalt üks mõistlik isik, kes hoolitseb, et asi täiesti käest ära ei läheks,“ ütles Kauder.