Piiskop Mixa hoiatas lihavõttejumalateenistusel tõusva ateismi eest Saksamaal. „Kus iganes jumala olemasolu eitatakse või tema vastu võideldakse, seal eitatakse ja ei hoolita varsti enam ka inimestest ja nende väärikusest,” ütles Mixa. Ta lisas, et ühiskond ilma jumalata on maapealne põrgu. Mixa tsiteeris vene kirjanikku Fjodor Dostojevskit, kes on öelnud: „Kui jumalat ei ole olemas, on kõik lubatud,” vahendab Der Spiegel.

Oma jutluse kõige vastuolulisemas osas seostas piiskop natside ja kommunistide kuriteod ateismiga. „Eelmisel sajandil tõestasid jumalatud režiimid natsism ja kommunism kohutaval viisil oma karistuslaagrite, salapolitsei ja massimõrvadega praktikas ateismi ebainimlikkust,” ütles Mixa.

Kriitikud süüdistavad Mixat aga ajaloo ümberkirjutamises, et pesta kirik puhtaks seotusest natsidega.

Katoliku kiriku suhe natsidega oli vastakas. Üksikud kirikutegelased astusid režiimiga avalikult konfrontatsiooni, mis viis mõnikord nende tagakiusamise ja tapmiseni. Teised tegid diktatuuriga vabatahtlikult koostööd, samas kui enamus ei teinud mitte midagi. Kristlaste süstemaatilist tagakiusamist Kolmandas Riigis ei toimunud.