Liidukantsler Angela Merkelile saadetud üksikasjalikus dokumendis teeb Marco Wanderwitzi ümber koondunud grupp ettepaneku, et alates järgmisest aastast peaksid üle 25 aasta vanad sakslased, kellel pole lapsi, maksma osa oma tulumaksust spetsiaalse maksuna, vahendab The Local.

Need, kellel on üks laps, peaksid maksma pool maksumäärast ning teise lapse sünni puhul vabastataks maksu maksmisest täielikult.

„Eriti mis puutub tervise- ja hoolduskindlustust, saavad lastetud või ühe lapsega inimesed märkimisväärset kasu sellest, et teistel nende põlvkonnast on kaks või rohkem last – sest vanas eas saavad nad samu ühiskondlikke teenuseid selgelt vähema panustamise juures,“ öeldakse dokumendis.

Kuigi tulumaksulisa määra pole dokumendis mainitud, teatas ajaleht Die Welt, et lastetute puhul mõeldakse ühe protsendi peale.

Saksamaa perekonnaminister Kristina Schröder ütles, et peab mõistlikumaks lastega perede toetamist, mitte lastetute karistamist. Ka Merkel, kellel endal lapsi pole, on idee vastu. Ta ütles teisipäeval, et inimeste jagamine selle järgi, kas neil on järglasi või mitte, ei ole väga kasulik.

Igasuguste erandite hulk, mis tuleks kirjutada igasugusesse lastetusmaksuseadusesse, tundub tohutu – mida teha nendega, kes ei saa meditsiinilistel põhjustel lapsi? Või homoseksuaalses suhtes olijatega? Või nendega, kes pole üldse mingis suhtes? Mida teha nendega, kes kasvatavad kasulapsi või nende lastetutega, kes teenivad selle tulemusena rohkem ja maksavad seega niigi rohkem tulumaksu? Kas vanemad, kelle lapsed surevad, peaksid äkki hakkama rohkem maksu maksma? Ja nii edasi.