AfD esindaja Kay Nerstheimer valiti pühapäeval Berliini liidumaa parlamenti, kuid sattus kiiresti surve alla oma Facebooki postituste ning tausta tõttu. Nimelt on ta paremäärmusliku organisatsiooni German Defence League (Saksa Kaitseliit) endine liige, vahendab AFP.

Pärast Süüria pagulaste „vastikuteks ussideks“ nimetamist eelmisel aastal ütles ta sel aastal, et varjupaigataotlejad on „parasiidid, kes toituvad saksa rahvast“, teatas Saksa meedia.

Veel on Nerstheimer esinenud sotsiaalmeedias kommentaaridega, milles on õigustanud tsiviilisikute tapmist Saksa vägede poolt Teises maailmasõjas. German Defence League’i, mille liige Nerstheimer oli, jälgivad aga julgeolekuteenistused.

Avalik pahameel sundis AfD Berliini osakonda end neljapäeval Nerstheimerist distantseerima. Viimane kogus neljandiku häältest Berliini idapoolses valimisringkonnas Lichtenberg 1.

AfD otsustas Nerstheimeri oma fraktsioonist välja arvata, kuid parlamendikoht jääb talle alles sõltumatu saadikuna, teatas AfD Berliini osakonna esindaja Ronald Gläser. Mingeid protseduure Nerstheimeri erakonnast väljaheitmiseks pole Gläseri sõnul aga alustatud.

Saksamaa lääneosas maadleb AfD aga teise skandaaliga pärast seda, kui ajakiri Stern ja telekanal ARD avaldasid teated, milles süüdistatakse AfD liiget Rudolf Müllerit natsisümboolikaga esemete müümises. Müller on Saarimaa järgmise aasta parlamendivalimistel AfD juhtkandidaat.

Müller müüs oma vanakraamipoes koonduslaagritest pärit raha ja haakristiga medaleid, mis on Saksa seaduste järgi keelatud. Müller väitis, et ei teadnud, et haakristiga medalid on seadusevastased.

AfD asutas üle kolme aasta tagasi eurovastase erakonnana majandusprofessor Bernd Lucke. Sel aastal sunniti aga Lucke AfD-st lahkuma, mis kajastab selle muutumist sisserändevastaseks ja islamofoobseks erakonnaks, mis lõikab kasu rahva pahameelest Saksamaale saabunu miljonite pagulaste üle.