Saksa ministrid kritiseerisid USA kava vähendada riigis teenivate ameeriklaste arvu.

„Meie hinnangul pole USA kohalolu Saksamaal mitte ainult Saksamaale tähtis, vaid ka USA enda julgeolekule ja eriti Euroopa julgeolekule," sõnas eile Poolas riigivisiidil viibinud Saksa välisminister Heiko Maas.

USA riigipea Donald Trump kinnitas nädala algul, et kavatseb Saksamaal olevate USA vägede arvu vähendada 25 000-ni.

Maasi kinnitusel pole tema saanud selle kohta infot, millal plaanitud käik toimub ja milliseid üksuseid mõjutab. „Ei USA välisministeerium ega Pentagon pole suutnud mingit infot anda," ütles Maas ja lisas, et taolisi muutusi Euroopa julgeolekuarhitektuuris tuleb kindlasti läbi arutada.

Mitmed USA sõjabaasid Saksamaal on Lähis-Ida ja Aafrika operatsioonide seisukohalt USA-le olulise tähtsusega rajatised.

Saksa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer kritiseeris samuti USA ähvardavat tooni. „NATO pole mingi kaubandusühendus ja julgeolek pole kaup," ütles ta. „NATO rajaneb solidaarsusel ja usaldusel, samuti ka ühistel väärtustel ja huvidel."

Konservatiivne väljaanne Welt on järjekindlalt kritiseerinud Saksa valitsuse tõrksust kaitsekulude suurendamisel. Nüüd nimetas ajaleht Trumpi kava lühinägelikuks ja kahjutoovaks. „Trump näitab üles nüüd sama strateegilist lühinägelikkust, milles ta sakslasi õigustatult süüdistanud on," kirjutas täna kolumnist Clemens Wergin.