„See ei ole üllatus,“ ütles Bundestagi sotsiaaldemokraatide (SPD) fraktsiooni esindaja Thomas Oppmann ja lisas, et Niebel kohtleb oma ministeeriumi nagu isiklikku ja vabade demokraatide erakonna (FDP) selvepoodi, vahendab The Local. „FDP-l on maksudest kõrvale hoidmise traditsioon.“

Niebel oli märtsis ametlikul visiidil Afganistanis, kus tema pilku püüdis 1100 eurot maksev vaip. Et see kaalus aga 30 kilogrammi ja ministril oli ka muud pagasit, ei saanud ta vaipa oma lennule kaasa võtta.

Niebel palus seepeale isiklikku teenet BND juhilt Gerhard Schindlerilt, kes aitas rõõmuga. Vaiba võttis Saksamaa saatkonnast Kabulist kaasa salaagent, kes lendas koju luureteenistuse lennukiga.

See ei tähendanud mitte ainult seda, et Niebel ei pidanud oma vaipa pikalt ootama, vaid ka seda, et vaip toodi Saksamaale tasuta ning tollist mööda minnes. Lennuk maandus Berliini Schönefeldi lennuvälja mittekommertslendudeks mõeldud alal, kus vaip anti autojuhile, kes selle Niebelile viis. Mingit tollideklaratsiooni ei esitatud.

„Mul oli kavas see ära tuua järgmisel reisil Afganistani,“ ütles minister oma avalduses. „See, nagu ka see, kuidas ta ka tegelikult ära toodi, ei oleks eraldi midagi maksnud.“

Pärast asja avalikuks tulemist informeeris Niebel tolliametnikke ning lubas maksta nii palju kui küsitakse.