Vaatamata Saksamaa avalikkuse umbusule sellise äri suhtes, ütles Rösler Financial Times Deutschlandile, et Gazprom on Saksa ärimaastikul ja majanduse tipptegijate hulgas väga teretulnud, vahendab The Local.

„Avatus välisinvestoritele on üks Saksamaa majandusedu põhjuseid,“ ütles Rösler. „Põhimõtteliselt tervitan ma seetõttu seda, kui Venemaa ettevõtted nagu Gazprom on valmis end Saksamaa gaasituruga rohkem siduma.“

Saksamaa energiafirma RWE teatas eelmisel nädalal, et teeb tööd lähema koostöö nimel Gazpromiga. Neljapäeval kirjutasid mõlema ettevõtte juhid alla sellesisulisele deklaratsioonile.

Läbirääkimisi peetakse ühisettevõtte loomiseks, mis haldaks praeguseid ja tulevasi söel ja gaasil töötavaid jõujaamu mitte ainult Saksamaal, vaid ka Suurbritannias ja Beneluxi maades. Arutatakse ka RWE aktsiate ostmist Gazpromi poolt.

Merkel ja Medvedev arutavad kavandatavat koostööd esmaspäevasel kohtumisel Hannoveris.

RWE ja Gazpromi koostööle on märkimisväärne vastuseis kohalikes omavalitsustes, kus RWE tegutseb.

Ometi ütles Rösler, et Saksamaal on suur vajadus investeeringute järele. „Meie ees seisavad järgmiste aastate jooksul suured väljakutsed, et tulla toime muutustega energiatarbimises,“ ütles Rösler, viidates kavale loobuda 2022. aastaks tuumaenergiast. „Seetõttu vajame me eelkõige uusi gaasil töötavaid jõujaamu. Oleks abiks, kui Gazprom selles osaleks.“

Venemaa on juba praegu Saksamaa tähtsaim gaasiga varustaja. Eelmisel aastal importis Saksamaa 39 protsenti oma gaasist Venemaalt.