BND kinnitas Himmleri tütre Gudrun Burwitzi enda ridades töötamist pärast seda, kui sellest teatas ajaleht Bild, vahendab Reuters.

Himmler oli SS-i Reichsführer ja natsipartei (NSDAP) üks juhtivaid tegelasi. Ta oli ka kuue miljoni juudi holokausti käigus mõrvamise üks peaarhitekte. Himmler tegi 1945. aastal brittide käes vangis olles enesetapu. Tema tütar Burwitz suri eelmisel kuul Münchenis 88 aasta vanuselt.

„BND kinnitab, et proua Burwitz oli mõned aastad kuni 1963. aastani väljamõeldud nime all BND liige,” teatas BND ajaloo-osakonna juhataja Bodo Hechelhammer. „Tema lahkumise aeg langes kokku natsidega seotud töötajate mõistmise ja nendega tegelemise muutuse algusega.”

Saksa luureteenistused on viimastel aastatel kriitika alla sattunud paremäärmuslaste väljajuurimata jätmise eest sõjajärgsel ajal. Kriitilised ajaloolased väidavad, et tollase Lääne-Saksamaa julgeolekuasutustes töötanud endised natsid ja paremäärmuslaste toetajad võisid kaitsta oma mõttekaaslasi.

Ajal, kui Burwitz BND-s töötas, juhtis seda natside sõjaväeluure endine komandör Reinhard Gehlen, kes juhtis Lääne-Saksa luuret kuni 1968. aastani.

Hechelhammer ütles, et kuna Burwitz ei ole enam elus, sai BND teha erandi oma reeglile, mille järgi ei kommenteerita praeguste ega endiste töötajate asju. Avalikustamine on osa BND oma ajaloo kriitilise ümberhindamise protsessist.