Kahli sõnul on viiteid sellele, et leiavad aset küberrünnakud, millel pole mingit muud mõtet, kui poliitilise ebakindluse tekitamine, vahendab Der Spiegel.

Kahl rääkis ajalehele Süddeutsche Zeitung suunatud häirimiskampaaniatest ning viitas seejuures eraldi Venemaa tegevusele internetis. Kahli sõnul avaldatakse teatud survet avalikule diskursusele ja demokraatiale, mis ei ole vastuvõetav. „Nende häirimiskatsete fookuses on Euroopa ja eriti Saksamaa,“ ütles Kahl.

Kahl kommenteeris ka USA julgeolekuvõimude kahtlusi, et Vene häkkerid varastasid valimiskampaania ajal andmeid demokraatide rahvuskomiteest ning trollid levitasid valeinformatsiooni Donald Trumpi toetuseks. Kahli sõnul on selles asjas tõendeid Vene jälje kohta. Kuigi riigi osalust on raske tõendada, on riik seda tegevust vähemalt lubanud või soovinud.

Vene küberrünnakutest on juttu ka Saksamaa „uniooniparteide“ CDU ja CSU dokumendis, milles nõutakse karmimat suhtumist Moskvasse.

Ajalehe Rheinische Post teatel heidavad uniooniparteid dokumendis Moskvale ette, et viimane püüab lääneriikide ühiskondi lõhestada, Saksa liiduvalitsuse poliitikat diskrediteerida ning Euroopa ja USA vahelisi sidemeid lõhkuda. Selleks kasutab Venemaa dokumendi järgi luuretegevust ja läänevastast propagandat. Moskva välispoliitiline käitumine on uniooniparteide hinnangul seotud kasvavate sisemiste raskustega.

Venemaa toetab ka poliitiliselt ja rahaliselt parempopulistlikke erakondi välismaal, alustab sabotaažikampaaniaid küberrünnakute näol ja kasutab tööriistana välismaal elavaid venelasi, öeldakse dokumendis.

„Sellele peame me koos oma liitlaste ja partneritega tõhusamalt vastu seisma,“ kõlab uniooniparteide üleskutse. „Konventsionaalsed nagu ka mittekonventsionaalsed ohud NATO idapiiril tulevad Venemaa agressiivse välispoliitika kaudu üha lähemale.“ Kokkuvõtteks kutsutakse üles panustama nii palju kui vajalik kaitsevõimesse ning samal ajal nii palju kui võimalik dialoogi.